Haven van Oudeschild.
Haven van Oudeschild. Foto: Jan Bakker

Extra geld voor installatie walstroom

De gemeenteraad stelt 1,5 ton extra beschikbaar voor de haven van Oudeschild zodat walstroom- en drinkwatervoorzieningen geïnstalleerd kunnen worden.

De raad stelde in april 2019 al een budget van € 1.094.777,- beschikbaar voor de haven waarvan € 894.777,- voor de installatie van walstroom- en drinkwatervoorzieningen. Dat bleek eind vorig jaar te weinig te zijn; de laagste offerte die uit een openbare inschrijving naar voren was gekomen bedroeg €1.045.000,-.

De raad besloot de benodigde extra €150.000,- beschikbaar te stellen al was het vooral om de voortgang erin te houden. Langer uitstellen had mogelijk ook een subsidie van €212.534,- van de provincie in gevaar kunnen brengen. Vanuit met name Texels Belang en de VVD was er forse kritiek over het uitblijven van duidelijkheid over de financiële situatie van de haven. Die werd in 2008 door de gemeente overgenomen van het Rijk, maar er lopen nog gesprekken tussen de gemeente en Rijkswaterstaat over de financiën.

William Witte (Texels Belang) stelde woensdagavond voor om het onderwerp walstroom- en drinkwater nog niet te behandelen omdat het college terughoudend is in de informatievoorziening over de haven. Dat voorstel werd met acht tegen zeven weggestemd, waarna het alsnog tot behandeling kwam. Jur Schuiringa (VVD) verliet daarop uit protest de vergadering omdat de raad werd gevraagd in te stemmen met een extra uitgave, terwijl het niet duidelijk is binnen welk gehele financiële plaatje dat gebeurt. "Binnenkort volgen definitief cijfers, maar nu gaan we er geforceerd nog even wat doorheen breien." Wethouder Edo Kooiman gaf aan dat er binnenkort meer duidelijkheid komt over de haven en dat hij de raadsleden ook zal meenemen in de informatievoorziening.