Politie handhaaft op naleving avondklok

De controle op het naleven op de avondklok op Texel (van 21:00 tot 04:30 uur) komt in handen van de politie.

Dat heeft de gemeente desgevraagd laten weten. Er worden extra agenten op het eiland ingezet om het naleven van de avondklok in de gaten te houden. De Tweede Kamer stemde er gisteravond mee in om de avondklok vanaf komende zaterdagavond te laten gelden van 21:00 uur tot 04:30 uur. Tussen die tijdstippen mag (uitzonderingen daargelaten) niemand buiten de deur zijn. Dat moet volgens de Rijksoverheid leiden tot minder bezoeken aan elkaar en minder ontmoetingen in groepen. Doel is het aantal besmettingen met het coronavirus daardoor terug te dringen, zeker nu er mutaties in omloop zijn gekomen.


Volgens de gemeente handhaaft de politie wat de avondklok betreft op excessen en overlastsituaties. Als het tot boetes komt, bedragen die €95,-. Er zijn uitzonderingen toegestaan zoals het uitlaten van de hond (aangelijnd en door maximaal één persoon) of voor mensen die vanwege hun werk buiten moeten zijn. Zij moeten daarvoor een verklaring van hun werkgever hebben. Er worden geen boa's ingezet om te handhaven op het naleven van de avondklok.


De avondklok zal geen gevolgen hebben voor de dienstregeling van TESO. Volgens directeur Cees de Waal blijft TESO de afvaarten van 20:30, 21:00 en 21:30 uur uitvoeren voor mensen die op basis van een werkgeversverklaring of een ontheffing reizen. TESO gaat dat zelf niet controleren; dat is volgens De Waal niet voorbehouden aan de vervoerder. De avondklok heeft evenmin gevolgen voor de wijkverpleging van Omring op Texel. Volgens regio-manager Katrijn van der Vlerk mogen wijkverpleegkundigen met een werkgeversverklaring ook gewoon op pad blijven gaan. De avondklok heeft ook weinig tot geen extra invloed op de diensten en activiteiten van Texels Welzijn. Directeur Mart Stel: "Vanwege de coronamaatregelen hebben we toch al veel hebben moeten pauzeren."


Vrijwilligers van het AED-netwerk op Texel mogen buiten blijven komen als ze tussen 21:00 en 04:30 uur worden opgeroepen voor een reanimatie. Voor medische hulpverlening geldt ook een uitzondering op de avondklok. De burgerhulpverleners kunnen inden nodig bij een calamiteit met de HartslagNu-app op hun telefoon of via MijnHartslagNu.nl aantonen dat zij namens HartslagNu op straat zijn om hulp te verlenen.


Bed- and breakfasts (waarbij over het algemeen twee mensen in een huis te gast zijn) lijken vooralsnog niet te gaan lijden onder de avondklok. Volgens de gemeente is dat wel afhankelijk van wat er in de ministeriële regeling van de avondklok komt te staan. "Tot op heden wordt een B&B gelijk gesteld met een hotel op het gebied van corona."