Michiel Uitdehaag: "Wees solidair met elkaar, vooral met Texelaars die alleen wonen."
Michiel Uitdehaag: "Wees solidair met elkaar, vooral met Texelaars die alleen wonen." Foto: Jeroen van Hattum

'Ga niet gewoon vinden wat nu gewoon lijkt'

Ga niet gewoon vinden wat sinds de uitbraak van het coronavirus in maart 2020 aan bewegingsruimte is verdwenen en van lieverlee nu al gewoon lijkt te zijn geworden.

Burgemeester Michiel Uitdehaag wil het graag gezegd hebben tijdens een interview over de omgang met het virus en de coronamaatregelen die van de week nog wat strenger zijn geworden. Hij verwacht dat er in mei/april weer meer mogelijk zal zijn dan nu, tot die tijd is het een kwestie van volhouden. "Het is belangrijk dat mensen oog houden voor elkaar en solidair blijven met elkaar."


Zelf kijkt hij inmiddels ook uit naar een terugkeer van het gewone dagelijkse leven, maar zolang het virus niet is teruggedrongen en de zorg onder druk staat, is dat nog niet het geval. "Ik merk dat de lontjes steeds korter beginnen te worden. Ik maak me zorgen over het welzijn van een hoop Texelaars, vooral van de Texelaars die alleen wonen. Ik merk het zelf ook als ik met mensen aan het bellen ben. De gesprekken worden langer om te horen hoe het met elkaar gaat." Hij liet zich nog niet expliciet uit over de avondklok, maar vindt wel dat er een kritische evaluatie moet komen van de genomen maatregelen zodra de crisis voorbij is. "Dan is het goed om van een hoop maatregelen te kijken in hoeverre ze effectief en in een juist proportie zijn geweest."


De burgemeester vraagt eveneens solidariteit van Texelaars met mensen van de overkant die vakantie houden op Texel. "Als jij bijvoorbeeld in Amsterdam met elkaar op een klein flatje zit, kan het heel goed zijn om er even een paar dagen tussenuit te zijn. Dan kun je het daarna weer met elkaar volhouden. Dat is een solidariteit die we hier met anderen moeten hebben." Een alternatief had kunnen zijn, zeker met een aanscherping van de coronamaatregelen, om het toerisme naar het eiland te ontmoedigen en vakantieparken mogelijk tijdelijk te sluiten om besmettingen tegen te gaan. De burgemeester geeft aan de voorkeur te geven aan solidariteit met anderen. "Het kan elders een hoop ellende voorkomen als mensen die al langer met elkaar in één huis zitten er even tussenuit kunnen zijn." Volgens de burgemeester is het noodzakelijk dat toeristen zich op het eiland aan de maatregelen houden. Dat betekent onder meer niet met zijn vieren boodschappen gaan doen als supermarkten dringend verzoeken om dat in je eentje te doen. "Ik vind het asociaal als je dan toch met meerderen tegelijk naar binnen gaat."


Toeristen die naar het eiland komen, krijgen nog altijd van tevoren een gezamenlijke brief van de gemeente, VVV, TOP en de huisartsen met daarin aangegeven wat wel en niet op prijs wordt gesteld. "We mogen trots zijn hoe het hier tot nu toe gaat." Texel heeft sinds maart 2020 tot nu toe in totaal zo'n 300 vastgestelde besmettingen gekend. Volgens de burgemeester is het goed dat er diverse opinies en meningen ontstaan over de wijze waarop met het virus wordt omgegaan, maar is het soms wel de vraag of alle opvattingen ook meteen via allerlei kanalen worden geventileerd. "Er hoeft niet op slakken zout te worden gelegd." Uitdehaag verwacht dat een terugkeer naar de oude situatie vooral stapsgewijs zal gaan. "Dat betekent er in het voorjaar evenementen en activiteiten zullen zijn die niet door kunnen gaan. Ik verwacht dat het pas rond de zomer zal zijn dat er weer veel kan. Tot die tijd blijft het een kwestie van volhouden."