Er is onder meer geld voor dorpshuizen.
Er is onder meer geld voor dorpshuizen. Foto: Aangeleverd

'Tussen-wal-en-schip-regeling' voor clubs en verenigingen op komst

Het college wil het geld uit het vorig jaar gevormde Fonds Stimulering Economische Projecten ook beschikbaar gaan stellen voor clubs, verenigingen en maatschappelijke instellingen.

Dat blijkt uit een collegevoorstel dat in februari door de politieke partijen wordt besproken. Volgens wethouder Hennie Huisman (economie) is het de bedoeling met verruiming van de regeling clubs en verenigingen tegemoet te komen die nu op geen enkele andere wijze in aanmerking komen voor compensatie als gevolg van de coronacrisis. Wethouder Huisman: "Noem het een soort van tussen-de-wal-en-het-schip-regeling."

Volgens het college hebben clubs en verenigingen meestal niet de mogelijkheid om bijvoorbeeld op de NOW-regeling een beroep te doen, omdat ze geen medewerkers in dienst hebben. Volgens Huisman is wel belangrijk dat ze heelhuids door de crisis heen komen. Bedoeling is dat het geld uit het fonds beschikbaar is vanaf het moment dat het collegevoorstel is goedgekeurd door de gemeenteraad. Volgens het college kunnen verzoeken die eerder bij de gemeente niet werden gehonoreerd dan ook opnieuw worden ingediend. Er kan maximaal vierduizend euro worden aangevraagd om extra kosten als gevolg van de coronacrisis te dekken. Volgens wethouder Huisman moeten organisaties zelf mee in de gaten houden wanneer de regelingen van het fonds worden uitgebreid. "We hebben als gemeente geen overzicht wie wel of niet in aanmerking komt." Verzoeken kunnen aan de gemeente worden gemaild.

In het Fonds Stimulering Economische Projecten zit op het moment €111.500,-. Daarvan is €10.000,- afkomstig van het Rijk en bedoeld als compensatie voor extra uitgaven die dorpshuizen als gevolg van de coronacrisis hebben moeten maken. Het fonds begon vorig jaar april aanvankelijk met €150.000,- om initiatieven die een hele sector ten goede komen te ondersteunen. Daar is tot nu toe bijna €50.000,- van geïnvesteerd in meerdere projecten op het eiland.

Burgemeester Uitdehaag liet woensdagavond tijdens de raadsvergadering weten dat de gemeente tegemoetkomingsregelingen uit 2020 in 2021 zoveel mogelijk probeert voort te zetten. Zo mogen groepsaccommodaties opnieuw maximaal vijftien kampeereenheden op hun terrein hebben en mogen in 2021 ook de terrassen weer wat groter en uitgebreider zijn zodat de horeca omzet kan draaien zodra ze weer open mogen.