Bandensporen op De Hors.
Bandensporen op De Hors. Foto: Politie Texel

Illegale crossers duinen gepakt na gezamenlijke actie

De politie en de Omgevingsdienst Noord-Holland hebben dit weekend tijdens een gezamenlijke actie zeven voertuigen betrapt die op het strand reden waar dat niet mocht. De politie was al langer op zoek naar de veroorzakers van vernielingen op strand, duinen en natuurgebieden, vermoedelijk veroorzaakt door illegale strandrijders.

Op de Facebookpagina schrijft de politie: “Bij een gezamenlijke actie van politie Texel en Omgevingsdienst Noord-Holland hebben wij zeven(!) voertuigen betrapt, staande gehouden en geverbaliseerd voor het rijden op het strand en het daarbij vernielen van beschermd natuurgebied van onder meer De Hors. De Officier van justitie zal beslissen welke straf er opgelegd gaat worden. Niet alleen de bestuurders werden beboet. In dit geval werd een ieder bekeurd voor het illegaal rijden op het strand en het vernielen van duingebied.”

De redactie heeft bij de politie navraag gedaan. Hoe groot is het probleem? Gaat het om recidivisten? En denkt de politie dat het probleem hiermee voorlopig getackeld is? De antwoorden laten nog even op zich wachten. Staatsbosbeheer laat desgevraagd weten dat de mate van de overtredingen extremer wordt. Werd er eerder wel eens illegaal op het strand gereden tussen de vuurtoren en De Slufter en op De Hors, nu gaat men steeds dieper de gebieden in. De opmerkingen op sociale media dat er na één storm niets meer van te zien is, gaan daar niet op. "We zijn uiteraard ook niet blij als men illegaal op het strand rijdt, maar dat zie je na een storm inderdaad niet meer. Maar verder het gebied in is de schade tien jaar later nog te zien. Nieuwe duinen krijgen geen kans, de kwetsbare grijze duinen en natte duinvalleien worden beschadigd", laat boswachtster Anna Sprenkeling weten.

Het illegaal crossen in gebieden is niet nieuw. Al jaren wordt er op onbewaakte momenten gecrost door Texelaars, niet alleen in duingebieden. Ook De Dennen waren meer dan eens lijdend voorwerp.