Bombardement op de Vliehors.
Bombardement op de Vliehors. Foto: vliehors

"Vraag of juridische procedure succesvol is"

Het is volgens burgemeester en wethouders van Texel de vraag of een juridische procedure tegen de nieuwe vliegroute voor straaljagers boven de Vliehors op Vlieland succesvol zal zijn.

Dat laat het college weten in antwoorden op spoedvragen die Texels Belang had gesteld over de kwestie rond de nieuwe vliegroute boven het militair oefengebied aan de westkant van Vlieland. Gevreesd wordt dat de andere vliegroute meer geluidsoverlast boven de Noordkop van Texel gaat opleveren.


De nieuwe route komt voort uit een beschikking waarvan vorig jaar het ontwerp ter inzage lag en waar de gemeente toen geen bezwaar tegen aantekende. Dat was mede op advies van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Die had aangegeven dat bij de woning die op Texel het dichtst bij de Vliehors ligt (een huis naast de vuurtoren) aan de geluidsnormen werd voldaan. Meerdere organisaties in het noorden van Texel spanden vervolgens op eigen initiatief een juridische procedure aan tegen de afgegeven beschikking om de nieuwe vliegroute alsnog gewijzigd te krijgen.

Crisis- en Herstelwet

Het college laat in de antwoorden op de spoedvragen van Texels Belang weten dat het resultaat van de juridische procedure afhankelijk zal zijn van artikel 1.4 van de Crisis- en Herstelwet. “Daarin is kort gezegd bepaald dat een gemeente geen beroep in kan stellen (en daardoor ook geen bezwaar kan maken) tegen een besluit van een tot de centrale overheid behorend bestuursorgaan, indien dat besluit niet is gericht tot die gemeente wat hier het geval is.” Met andere woorden; de uitkomst is onzeker. De gemeente ondersteunt de procedure die vanuit de noordkop is aangespannen bij de bestuursrechter wel. De Crisis- en Herstelwet is er sinds 2010 en was destijds een reactie op de kredietcrisis. De landelijke wet kwam er om procedures voor grote projecten (op gebied van bouw, duurzaamheid, energie en innovatie) te versnellen, zodat deze niet het slachtoffer van de kredietcrisis zouden worden.


Defensie liet de beschikking voor de andere vliegroute vorig jaar aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport, een agentschap van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Directe aanleiding was de beschieting van de vliegtoren van de Koninklijke Luchtmacht op de Vliehors in 2013. Als gevolg daarvan wil Defensie ook de oefendoelen op de Vliehors anders neer gaan zetten. De aangepaste vliegroute houdt in dat straaljagers voortaan aanvliegen vanaf de Noordzee en het luchtruim boven de Vliehors verlaten aan de zijde van de Waddenzee. Dan zijn ze relatief dicht in de buurt van Texel. De zorg is dat de straaljagers vervolgens met name tijdens het klimmen naar een andere hoogte over geluidsoverlast gaan zorgen. In de oude situatie kwamen de straaljagers aanvliegen via de Waddenzee en verlieten ze verderop boven de Noordzee de Vliehors. Vanaf Texel is al een alternatieve route voorgesteld. Daarin blijven straaljagers boven de Vliehors de kustlijn van de Noordzee aanhouden, waardoor ze minder dicht in de buurt van Texel hoeven te komen.


Vanuit de politiek is ook de zorg aangekaart dat de andere vliegroute voortkomt uit een totaalplan om het Waddengebied aan te wijzen als militair oefengebied voor de NAVO. Volgens het college is daarvan in gesprekken met Defensie niets aangegeven.