Anders bekeken...

Rood…


Ik kan Sanne wel zoenen, het is altijd een verrassing welke kleur het telefoonboekje heeft, dit jaar is het mijn lievelingskleur. Het ligt op tafel binnen handbereik, helemaal in deze tijd kom je erachter hoe waardevol het netwerk is door de lucht. Hij ligt dan zomaar op de mat en we vinden het gewoon dat alles en iedereen erin staat, maar eigenlijk is het een cadeautje waar verrassend veel uit tevoorschijn kan komen.

Met Sinterklaas kreeg ik nog een rood cadeautje. Ik moest even geduld hebben, maar schoondochter Marjolein schoot in de roos met haar arrangement met mos en amaryllisbollen. Eerst kun je de stengels wel uit de grond kijken, maar nu is de apotheose daar, een orgasme aan prachtige rode bloemen. Ik schep op, ik weet het, maar ik tel er echt 18.

Ik maak een foto en verstuur hem op mijn mobiel .Het is een wonderlijk fenomeen: bloembollen. Je blijft je verwonderen wat er uit zo’n soort van ui tevoorschijn komt.

Gisteren was het de nationale tulpendag, vorig jaar was het druk in Amsterdam, konden mensen zelf hun bosje tulpen, gratis en wel, plukken en meenemen vanaf de Dam. In 2021 is alles anders, het Museumplein werd schoongeveegd, demonstranten naar huis geblazen. Ik ben naar de Postweg gereden, als laatste afscheid heb ik roze rode tulpen gekocht bij Henk. 60 stuks. Voor elk jaar 1. Moeder aarde geeft ons prachtige bloemen, voor rouw en trouw. Om uiting aan je gevoel te geven.

En toen was daar ineens die deken, die deken van sneeuw die alles zo wonderlijk bedekte. Buiten zaten de buurkinderen op een slee, dikke mutsen en wanten aan, sneeuwpoppen maken en genieten van het moment. De wondere wereld van sneeuw, die bomen bedekt en er iets sprookjesachtigs aan meegeeft.

Ik maakte foto’s en hoopte een beetje dat het zou blijven liggen. Maar nee, toen we wakker werden was het grasveld weer groen.

De sneeuwlawine was achter de rug, de bal die als een stormram naar beneden kwam, lijkt nu al bijna weer vergeten. Toch zal hij voor altijd in mijn geheugen blijven.

De man, de ram in de sneeuwbal, had namelijk echt de mooie kleur rood. Hij nam het hele zootje mee in zijn aftreden. Ik ben van Christelijke huize, maar heb groot respect voor deze sociale keuze. Rutte wou eigenlijk nog blijven en Wiebes wist nog steeds niet wat hij anders had kunnen doen. Bij de verbeterpunten staat nu als laatste 'luisteren', mag ik daar het woord 'actie' aan toevoegen. Schaamrood op de kaken voor dit jarenlange spelletje, waar zoveel ouders de dupe van zijn geworden. Zij hadden alleen maar het telefoonboekje hoeven te pakken en de nummers van Omtzigt en Leijten hoeven in te toetsen.

Jozien