Trijntje Troost-Lap aan boord van de Texelstroom, op haar 70ste verjaardag.
Trijntje Troost-Lap aan boord van de Texelstroom, op haar 70ste verjaardag.

Eerste Texelse bevrijdingskind werkte 25 jaar op de ambulance

“Een blijde gebeurtenis in ons gezin”, schreef Klaas Jz. Lap op 21 mei 1945 in zijn dagboek over de geboorte van zijn dochter Trijntje.


Trijntje Troost-Lap werd daags na de bevrijding van Texel op 20 mei 1945 geboren. Daarmee was ze het eerste, of in ieder geval één van de eerste kinderen op Texel die in vrijheid waren geboren. Ze kwam nadat haar oudere zus Reinoutje een week of twee eerder aan longontsteking was overleden. Een sombere periode voor Antje en Klaas Lap uit de Hemmer. “Na droeve en ledige dagen is opnieuw een kindje geboren”, schreef Klaas op tweede pinksterdag 21 mei in zijn dagboek, “de dag dat de zon weer doorbrak”.

Trijntje groeide op als oudste van een gezin van acht. Haar vader molk wat koeien en had akkerbouw. Het landschap van vóór de ruilverkaveling stond haar nog scherp voor de geest, net als de geuren uit die tijd, vertelde ze in een interview dat in deze krant verscheen op de dag vóór haar 75-jarige verjaardag. Precies zo lang geleden als Texel was bevrijd.

Als kind hielp Trijntje thuis met van alles en nog wat. Ze molk de koeien en hielp haar moeder in het huishouden. Toen ze verkering kreeg met Henk Troost, een ambtenaar, was daar het nodige over te doen in het traditionele gezin. “Vader vond dat de meiden een rijke boerenzoon moesten trouwen.”

Over haar toekomst werd thuis niet gesproken, het was de dominee, wiens vrouw arts was, die er bij Lap sr. voor pleitte dat de dochters een vak zouden leren. Trijntje begon in Haarlem aan een opleiding tot verpleegkundige A en haalde ook haar kinderaantekening.


Ze trouwde toch met Henk en keerde terug naar Texel. Voor een getrouwde vrouw was werken in die tijd niet aan de orde. Maar ze mocht wel als kraamzuster op pad. Via dokter Renout belandde ze nadien als verpleegkundige op de ziekenauto, werk dat ze 25 jaar zou blijven doen. Op de ambulance maakte ze van alles mee, van verkeersslachtoffer tot psychiatrische patiënten.


Trijntje combineerde het moederschap met het werk. In haar vrije tijd genoot ze met haar man Henk van vaartochten op het water, beiden zetten zich jarenlang in als vrijwilliger van de loodsbotter Texelstroom.

Trijntje Troost-Lap overleed afgelopen vrijdag.