Afbeelding
Foto: Goossen Karssenberg

Wat ik zeggen wou

Reclamebelasting

Winkelhart Texel draagt sinds de invoering van de reclamebelasting in 2018 de verantwoordelijkheid over €100.000,- die rond de 240 ondernemers van Den Burg jaarlijks verplicht opbrengen.

Winkelhart ziet zich gesteld voor een onmogelijke opgave, een onmogelijkheid die al blijkt uit de naam 'Winkelhart'. Den Burg telt veel winkels, maar lang geen 240. En dat is nu precies het probleem: Die 240 ondernemers zijn enorm divers. Het is onmogelijk om alle belangen te behartigen van deze groep die totaal geen eenheid vormt.

Dit project kan alleen maar falen, zo zou je verwachten; de taak die het bestuur van Winkelhart vrijwillig op zich neemt is een onmogelijke taak. De invoering van de reclametax verliep niet zonder protest van menig ondernemer, wat leidde tot extra kosten die de gemeente rekende voor het behandelen van alle bezwaarschriften, waardoor in het eerste jaar een kwart van het geld in rook opging. Winkelhart ging desondanks voortvarend verder op het ingeslagen pad. Toen naderde de verplichte evaluatie, najaar 2020, van de invoering. Ondernemers die zich hadden aangemeld ontvingen een mail met een link naar een enquête waarin werd gevraagd aan te geven of je voor of tegen voortzetting was van de reclamebelasting. Ook kon je je inschrijven voor de digitale 'zoom' vergadering.

De vergadering werd bijgewoond door een stuk of dertig ondernemers. Een handjevol kwam aan het woord. Vragen die via de chat gesteld werden, werden noch tijdens, noch na de vergadering door het bestuur beantwoord. Het bestuur bleek voornemens te zijn - en dit stond niet in de enquête vermeld - om de stemmen die via de enquête waren uitgebracht niet mee te tellen. Verder zei het bestuur niets over de uitslag van de enquête. Hierna volgde een stemming over de reclamebelasting, dit leverde ongeveer 3/4 voor- en 1/4 tegenstemmers.

Pas na dringend en herhaald verzoek ontving ik de uitslag van de enquête weken later persoonlijk. Deze gaf een iets ander beeld, zie het cirkeldiagram. Als ik kijk naar dit resultaat stel ik vast dat het bestuur gefaald heeft om voldoende ondernemers te bereiken bij deze belangrijke evaluatie. Wie verantwoordelijkheid draagt voor zoveel geld van zoveel mensen mag geen mandaat krijgen na dit debacle: Ongeveer 70 procent van de ondernemers heeft zich niet uitgesproken en het beeld van de 70 die dat wel deden is diffuus: Slechts de helft van hen stemde in de enquête voor. Nu is het beeld ontstaan dat het resultaat van de evaluatie, dat door het bestuur wordt gepresenteerd als een groot succes omdat in de vergadering 75% voor stemde, vooraf is bekokstoofd door een kleine kliek van belanghebbenden.

Beste gemeenteraad, geacht college, Winkelhart is op de verkeerde weg. Laat dit stoppen. Kleine ondernemers zijn de dupe. De reclamebelasting is een draak van een maatregel.


Goossen Karssenberg


Zon en hoog water


Hoog water bij Oudeschild

Dinsdag 19 januari 00:04 en 12:05 uur
Woensdag 20 januari 00:40 en 12:02 uur
Donderdag 21 januari 01:20 en 11:54 uur
Vrijdag 22 januari 01:32 en 12:54 uur


Zonsopkomst en -ondergang

Dinsdag 19 januari 08:37 en 17:04 uur
Woensdag 20 januari 08:36 en 17:06 uur
Donderdag 21 januari 08:35 en 17:07 uur
Vrijdag 22 januari 08:34 en 17:09 uur