Veronne Koot breekt met Texels Belang

Raadslid Veronne Koot is per direct opgestapt bij Texels Belang. Ze gaat op eigen titel verder als raadslid.

In een verklaring die ze vrijdag verstuurde wordt gesproken over een vertrouwensbreuk. Volgens Koot zijn de thema's landschap, leefbaarheid en Texelse kernwaarden bij Texels Belang de afgelopen tijd van ondergeschikt belang geworden en dat is iets waar zij niet voor wil staan. "Dit zijn juist de zaken die naar mijn mening de basis vormen voor de toekomst van ons eiland en waar ik voor wil staan in de gemeenteraad."


Het besluit om te vertrekken is volgens Koot niet lichtvaardig genomen. Ze liep al langer met de vraag of ze bij Texels Belang nog wel op de juiste plek zat, onder meer omdat ze binnen de fractie geregeld een minderheidsstandpunt innam. De druppel die de emmer deed overlopen, was voor haar de omgang met de zogeheten spookslaapplaatsen. Koot stemde op 26 juni 2019 als enige van Texels Belang vóór een motie van de PvdA om het verplaatsen van dergelijke niet-gebruikte slaapplaatsen een halt te roepen. Dat besluit staat op het moment ter discussie omdat door die motie de realisatie van een hotel in De Cocksdorp met niet-gebruikte bedden onmogelijk wordt gemaakt. Koot houdt vast aan haar standpunt dat een verbod op verplaatsing van spookbedden verstening tegengaat en aantasting van het landschap voorkomt.


Fractievoorzitter William Witte vindt het jammer dat Koot is opgestapt. "Ik voel me ook een beetje overvallen hierdoor." Hij zegt zich niet te herkennen in de kritiek dat landschap, leefbaarheid en de Texelse kernwaarden bij de partij ondergeschikt zouden zijn geworden. Volgens hem is er binnen Texels Belang ook de ruimte om andere standpunten te hebben. Als voorbeeld noemt hij het gegeven dat Koot op 26 juni 2019 voor de motie van de PvdA stemde en de rest van de fractie van TB tegen. "En zo is er wel vaker de ruimte geweest voor eigen standpunten."


Het vertrek van Koot betekent dat de fractie van Texels Belang nu uit drie raadsleden bestaat. De vorig jaar gevormde nieuwe coalitie van Texels Belang, VVD en PvdA bestaat daardoor nu uit acht raadsleden, het minimale aantal om een meerderheid in de raad te hebben. Het vertrek van Koot is de eerste breuk binnen een fractie in de gemeenteraad sinds de raadsverkiezingen in 2018. Koot, die in 2014 in de gemeenteraad kwam, gaat verder op persoonlijke titel. "Ik heb de afgelopen jaren de nodige dossierkennis opgebouwd en die wil ik blijven inzetten als raadslid, onder meer voor de nieuwe omgevingswet." Ze gaat zich beraden op een volgende raadsperiode na 2022. Koot heeft haar lidmaatschap van Texels Belang opgezegd. Volgens Witte gaat Texels Belang zich eveneens beraden op de situatie die ontstaan is.