Willem Stolk en Matthé Hoep met de borden.
Willem Stolk en Matthé Hoep met de borden. Foto: Jeroen van Hattum

"Mooie klus om te mogen doen"

Een fraaie klus voor Willem Stolk en Mathé Hoep in Oudeschild.

Willem maakte de afgelopen tijd voor het Hogeberggebied liefst 132 houten borden met daarin alle veldnamen op de Hoge Berg gefreesd. Mathé gaat de borden binnenkort op hun plek bevestigen.

De borden - gemaakt van Douglashout - moeten in het veld duidelijk maken welke namen alle weggetjes op de Hoge Berg hebben. Willem (van Stolk De Graveur) voorzag de borden eind vorig jaar in zijn werkplaats met een computergestuurde frees stuk voor stuk van een naam. Er komen nu nog kleine plaatjes met qr-codes op het hout en daarna gaat Mathé de borden op de Hoge Berg op hun plek brengen. De borden blijven onbehandeld, zodat ze van lieverlee een grijsachtig uiterlijk krijgen dat bij de omgeving past. De naamborden zijn onderdeel van het zogeheten Veldnamenproject van de 'Toeristische Parel' van Stichting Hoge Berg. Dat project - in 2018 gesteund door het Waddenfonds - is er onder meer om streek- en merkproducten van de Hoge Berg beter tot hun recht te laten komen.

Mensen die straks langs de houten naamborden lopen, kunnen met hun mobiele telefoon de qr-codes scannen waarna ze op een site komen waar ze achtergrondinformatie over de veldnamen kunnen vinden. Volgens Willem was het een mooie klus om de borden te mogen maken. "Ik las erover en het was hier in de buurt van Oudeschild, dus dat was een klus die ik graag wilde doen."