Jeroen Hemelrijk, de derde generatie timmerman, bij de voormalige werkplaats van Hemelrijk, waar zijn opa hem spijkers in hout leerde slaan.
Jeroen Hemelrijk, de derde generatie timmerman, bij de voormalige werkplaats van Hemelrijk, waar zijn opa hem spijkers in hout leerde slaan. Foto: Gerard Timmerman

"De bouw is echt een mooi beroep"

Deze keer in "Eiland van..." Jeroen Hemelrijk uit Oudeschild. Derde generatie timmerman en ondernemer met een bouw- en timmerbedrijf. In zijn vrije tijd zit hij regelmatig op de racefiets of loopt hard. Ook schuift hij graag aan bij "Raad een lied".


Vertel eens iets over jezelf en je achtergrond?

Ik ben in 1973 geboren in Oudeschild. Mijn ouders zijn Jan en Clara Hemelrijk en ik heb nog een jongere broer Arjan. Nog steeds woon ik daar met veel plezier met nog mijn vrouw Regina en drie kinderen Tatum, Mikki en Morris. Ook de meeste vrienden waar ik mee ben opgegroeid, wonen hier in het dorp.


Je bent de derde generatie timmerman in de Familie Hemelrijk.

Een pluim voor alle leerkrachten!

Het zal toch ergens in de genen zitten denk ik. Net als mijn vader en mijn opa, ben ik ook het timmervak ingegaan.

Als kleine jongen van een jaar of 8, met als voorwaarde dat ik mijn zwemdiploma A-B had, mocht ik naar de werkplaats op de haven. Ik ging daar krullen vegen, en mijn opa Ab leerde mij de eerste spijkers in het hout slaan.


Welke richting heb je zelf gekozen?

Toen ik de middelbare school had afgerond, waar ik de bouwafdeling deed, koos ik voor de opleiding meubelmaker- scheepsbeschieter. Dat was toen op de Rijkswerf in Den Helder. Daarna ging ik werken en leren bij jachtwerf Jongert, toen nog gevestigd in Medemblik.

Deze werf bouwde luxe zeiljachten. Het was leuke ervaring om te werken aan deze jachten met daarin de exclusieve wensen van de eigenaar die zo n schip liet bouwen. Een wereld waar je niet snel komt. Ik verbleef daar van maandag tot vrijdag. In het weekend was ik weer graag op Texel om met mijn vrienden uit te gaan.


Je bent overgestapt naar de bouw. Hoe ging dat ?

Na een aantal jaar kwam ik weer terug op Texel. Hier op het eiland is geen jachtwerf en omdat het werk bij mijn vader niet voldoende was voor twee timmermannen ging ik bij Kees Duin werken.

Het was natuurlijk heel ander werk, maar ik was wel meteen enthousiast. Ik heb daar veel over de bouw mogen leren van verschillende goede vakmensen. Na veertien jaar bij Duin te hebben gewerkt heb ik mijn eigen bouw-en timmerbedrijf opgestart. Dat doe nu ook alweer bijna veertien jaar.


Wat is het leuke aan je werk ?

Het leuke aan mijn werk is dat het heel divers is. Dat houdt in bijvoorbeeld, het overleg met de klant. Het opmaken van offertes. Werkplaatswerk zoals het maken van kozijnen en prefab elementen/dakkapellen.

Het maken van een fundering, binnentimmerwerk tot het leggen van dakpannen op een dak. Ook teken ik veel details van tevoren uit om het werk op de bouwplaats vlot te laten verlopen. Tekenen heb ik altijd al leuk gevonden om te doen.


De bouw is echt een mooi beroep. Daarom zou ik het ook willen aanraden voor jongeren op Texel.

Zeker omdat hier een aantal mooie bouwbedrijven zijn waarbij alle aspecten van de bouw aan bod komen. Een leuke wereld waar je ontzettend veel kunnen leren!


Wat doe je graag in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd sport ik het liefst een paar uurtjes. Rondje Texel op de racefiets of af en toe een toertocht. Heerlijk even mijn hoofd leeg maken. Hardlopen doe ik ook graag. Vanaf het eerste uur doe ik mee met de Texelse halve marathon.

Daarnaast vind ik het ook leuk om af en toe met de mannen van Runningteam Bremakker een rondje te rennen. Na afloop kunnen we nog uren napraten met het diverse gezelschap, onder het genot van een welverdiend koud biertje.


Verder doe ik in de winterperiode altijd mee met Raad een lied, of niet. Ons team bestaat uit een groepje muziekvrienden. Vroeger hadden wij met een aantal van deze mannen een piratenzender op het eiland. Helaas is dit jaar het liedjes raden niet doorgegaan vanwege de corona, maar hoop dat het volgende winter weer doorgaat.


Hoe heb je afgelopen jaar ervaren?

Raar jaar hoor, dat je zomaar in je doen en laten beperkt kan worden. Maar ook kijkend naar vele ondernemers die een moeilijke en onzekere tijd doorstaan. En dat ik juist de simpele dingen mis, zoals een potje voetbal kijken bij mijn zoon Morris en het team waarin hij speelt. Spontaan ergens een hapje kan eten of een terrasje pakken. Dus waardeer je dat soort dingen des te meer wanneer dat straks wel weer kan.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Daar kan ik heel kort over zijn: Texelaars, zoals ik ze ken zijn mensen van hun woord. Betrouwbaar en direct. Daar hou ik wel van.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is ?

De gemoedelijkheid op het eiland. Het ons kent ons gevoel. Bijvoorbeeld als ik op een steiger sta in Oudeschild er altijd wel een paar dorpsgenoten langsfietsen of lopen voor een begroeting of voor een kort praatje. Dat is toch mooi!


Wat zou er op Texel anders mogen of verdient meer aandacht?

Volgens mij doen we het op Texel best goed. Een goede leefomgeving, prachtige natuur en mooie bedrijven voor toerisme en de wensen van de Texelaars.

Wel kan ik me een beetje storen aan de bouw van de TX sporthal. Qua budget en duurzaamheid is er behoorlijk uitgepakt, maar ik vind het jammer dat na de oplevering men erachter komt dat de hal op verschillende punten tekortkomt voor de beoogde activiteiten (puntje van aandacht).


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik zou graag een pluim willen geven aan de leerkrachten. In deze corona tijd vergt het heel veel flexibiliteit en creativiteit om de leerlingen te blijven motiveren. Ik denk dat het best lastig is om met zo weinig interactie les te geven. En dat geldt natuurlijk ook voor de leerlingen, die de lesuren achter een beeldscherm moeten volgen. Dat valt ook niet altijd mee.


Hoe kijk je aan tegen het toerisme?

Toerisme hoort bij ons eiland! Wij hebben het geluk dat we hier wonen. En ik snap heel goed dat andere mensen graag hier vakantie willen vieren. Tenslotte leven we er allemaal direct of indirect van. Ik hou wel van de gezelligheid die het met zich meebrengt.


Wat doe je over vijf jaar ?

Ik verwacht dat ik niet veel anders doe, ik ben dan waarschijnlijk nog gewoon aan het timmeren.


Wie zie je graag een volgende keer in het eiland van...?

Ik zou graag Louise Busker willen voorstellen. Zij woont nog niet zo lang op Texel. Ik heb Louise en haar partner leren kennen, omdat ik daar een verbouwing heb mogen doen. En weet zeker dat zij na een jaar van hectiek wel iets te vertellen heeft.