Afbeelding uit het boek Texel en de Texelaars: waterpomp Schilderweg
Afbeelding uit het boek Texel en de Texelaars: waterpomp Schilderweg Foto: Texel en de Texelaars

Wat ik zeggen wou

Texel en de Texelaars


Hallo redactie, graag wil ik reageren op de rubriek Wat ik zeggen wou. Deze week schreef Martin van den Brakel: 'Texel en de Texelaars'.

Zo herkenbaar: In 2019 kon je bij de Jumbo in Hengelo met een bon uit het weekblad gratis een plaatjesboek ophalen, maar ook zonder bon kreeg je het boek. Thuisgekomen zag ik hoeveel plaatjes ik moest verzamelen. Al snel bleek dat er voor €10,- maar vier plaatjes in een pakje zaten. Een utopie om het boek vol te krijgen. Ik woon alleen en heb dus ook niet zoveel boodschappen nodig, maar er zou na het aflopen van deze actie een ruil actie komen. Later zag ik bij toeval in het winkelcentrum een paar tafels staan met enorm veel mensen erom heen.... de plaatjesactie!


Enkele dagen later was het minder druk en wilde ik mijn ontbrekende plaatjes zoeken, dat bleek een onmogelijke zoektocht. Alles lag door elkaar en de mensen die er waren leken wel bevangen door een of andere gekte.... Ze hielden met niemand rekening en graaiden of het goud was wat ze zochten! Ik ben nog nooit zo snel het winkelcentrum uit gelopen! Dan maar geen plaatjes! Maanden later stond er in de Tubantia (onze regionale krant) een oproepje of er mensen nog plaatjes zochten of dubbel hadden. Twee dames hebben er toen voor gezorgd dat mijn boek vol kwam en met mijn dubbele plaatjes kon weer iemand anders geholpen worden. Ik blij met het volle boek en zij met een plantje voor in de tuin!


Dit jaar kwam er een tweede boek, ik had het boek en liet me niet gek maken met het verzamelen en dat bleek een prima idee. Op een zondag liep ik door het winkelcentrum en zag bij de klantenservice van De Jumbo een tafel met scherm, want we zaten in de eerste corona-lockdown. Dichter bij gekomen zag ik dat je plaatjes kon ruilen. Dus thuis mijn lijstje opgehaald met nummers die ik nog niet had... Zo'n lijstje dat de Texelaars nu ook hebben! Dit jaar was het perfect geregeld.... Geen boze mensen die elkaar voor de tafel wegdrukten of de plaatjes bijna uit je handen gristen. Nee, alle plaatjes waren per tiental gebundeld, een Jumbo-medewerker hielp iedereen met zoeken en alle mensen hielden zich aan de coronaregels, ik moest meer dan 200 plaatjes, maar heel gauw had ik ze allemaal. Ik had geen plaatjes om te ruilen en dat was geen probleem. En nu heb ik dus twee volle boeken over Hengelo waar ik heel blij mee ben!


Natuurlijk was het hier ook zo, sommige kassamedewerkers gaven meerdere pakjes, maar ik heb ook meegemaakt dat ik bij €9,85 geen pakje kreeg Daarna had ik dus altijd een briefje bij me waar ik de prijs van de boodschappen opschreef!

Ruim 40 jaar kom ik met vakantie naar Texel en verzamel alles wat los en vast zit over Texel. In de Texelse Courant las ik dus over het Jumbo-plaatjesboek 'Texel en de Texelaars'. Nu heb ik een Texelboek (gekregen van een hele aardige Texelaar), maar heb nog geen enkel plaatje, want ik woon in Twente en ga pas in mei weer naar De Cocksdorp. Ik ben door de filiaalleider van De Jumbo op de Facebook ruilpagina geattendeerd en heb daar ook een oproepje gedaan voor de plaatjes. Maar logisch natuurlijk: geen enkele reactie. Iedereen is zo druk bezig om zijn/ haar eigen boek vol te krijgen. Ik volg dagelijks deze groep en geniet van de vele berichtjes... Al die lijstjes en al die vele dubbele nummers en net als ik hier in Hengelo, is het op Texel al net zo. Je hebt meer plaatjes nodig dan dat je dubbel hebt en dat terwijl er vaak zoveeeeeeel dubbelen aangeboden worden. Daarom hoop ik dat er ook in Den Burg en De Koog een mogelijkheid komt zoals dit jaar bij ons en echt het was prima geregeld ondanks dat we in de lockdown zaten.


Wat ik dan ook hoop is dat als alle Texelaars hun boek vol hebben iemand uit de overgebleven plaatjes alle nummers voor mijn boek wil verzamelen. Ik kom ze dan in mei graag ophalen in ruil voor een Twentse lekkernij! En anders blijft het maar een heel mooi boek ook zonder plaatjes!


Hartelijke groeten van een Twentse Texelfan


Hanneke Paskamp,

Hengelo.