Waddeneilanden hopen zetten vaccinatie naar eilanden te halen

De vijf Waddeneilanden hebben bij de GGD en de veiligheidsregio het verzoek gedaan om de eigen bevolking op de eilanden zelf te laten vaccineren tegen het coronavirus.

Dan gaat het met name om bewoners van 18 tot 60 jaar die niet onder een specifieke groep vallen. Vooralsnog ziet het er naar uit dat zij door de GGD worden gevaccineerd. GGD's werken de komende tijd met één centrale vaccinatielocatie per regio. Voor GGD Hollands Noorden (waar Texel onder valt) is dat Alkmaar, voor de GGD in Friesland is dat Leeuwarden.

Wat het uiteindelijk gaat worden, zal de praktijk moeten uitwijzen. Vaststaat dat de groep van 18 tot 60 als laatste aan de beurt is en dat er tussendoor nog het nodige kan wijzigen. De Waddeneilanden willen met het verzoek in ieder geval het signaal afgeven dat inenten op de eiland voorkomt dat een hoop eilandbewoners op en neer moeten gaan reizen om de inentingen op de vastewal te halen. De Waddeneilanden benadrukken dat het verzoek niet bedoeld is om voorrang te krijgen. GGD en veiligheidsregio moeten zich nog buigen over het verzoek.


Op het moment zijn in Noord-Holland Noord als eerste zorgmedewerkers aan de beurt voor vaccinatie. Dat gebeurt vanaf 15 januari in de centrale vaccinatiepost in Alkmaar. Na de zorg (waaronder verpleeghuizen, huizen voor gehandicaptenzorg, wijkverpleging, WMO) volgen mensen van 60 jaar en ouder en mensen die tot een risicogroep behoren. Zij kunnen vanaf februari een oproep van de eigen huisarts verwachten. Daarna komt de groep van 18 tot 60 jaar aan de beurt.