Wat ik zeggen wou

Meten is weten


Meten is Weten “Toerisme niet als oorzaak van deze golf aan te wijzen”, luidt het vetgedrukte citaat van de woorden van de burgemeester over de Covid-cijfers op Texel in de TC van vrijdag jl.

Deze stelling is, op z’n zachtst gezegd, een drogreden, omdat hij op niets concreets is gebaseerd. Om deze los-uit-de-pols bewering te kunnen staven, hadden allen die tijdens de huidige lockdown i.v.m. vakantie naar Texel kwamen, bij aankomst op Texel een recente negatieve Covidtest moeten kunnen tonen en dat is, bij mijn weten, niet gebeurd. Dus deze opmerking van hem, kennelijk namens het OMT, overtuigt mij in het geheel niet en stelt mij zeker niet gerust. Want het gaat immers om een uiterst serieuze zaak, de bescherming van de gezondheid van de eigen inwoners!


Verspreiding van en besmetting met het virus vindt plaats doordat mensen zich verspreiden, verplaatsen en dan samenkomen buiten hun eigen beperkte kring. En dat dan doen zonder voldoende opvolging van de nogal vrijblijvende aanbevelingen uit Den Haag. Thuisblijven, thuiswerken, drukte vermijden, onnodig reizen vermijden, etc, etc.


Plekken op Texel, waar het tijdens de lockdown nog steeds erg druk is, zijn de negen(?) supermarkten. Besmetting is daar reeds bij de ingang mogelijk middels het verplichte gebruik van de boodschappenkar. Binnen, door elk stuk onverpakt fruit dat wordt teruggelegd of alleen maar is aangeraakt bijvoorbeeld. Ook het achteloos aanraken van toonbanken of slordig mondkapjesgedrag kan leiden tot besmetting. Er zijn daarbij a.h.w. tientallen hinderlagen waarin het virus zich kan hebben “verscholen”.


En het maakt een groot verschil of je met 13 duizend mensen afhankelijk bent voor je boodschappen in deze winkels of met 23 duizend of 33 duizend personen. De Gemeente, TESO en de VVV kennen ongetwijfeld de juiste aantallen! Dat gegeven maakt de kans op besmetting vele malen, in management-taal exponentieel, groter. Elke texelaar bepaalt individueel voor zichzelf hoe hij/zij/etc zich opstelt en gedraagt ten opzichte van de mogelijke risico’s. Maar het Texels Outbreak Management Team bepaalt steeds voor ons allemaal de omstandigheden en de mogelijke gevaren Zij heeft daarbij de opdracht zorgvuldig en deskundig twee, momenteel onverenigbare, belangen te wegen, namelijk Welzijn en Welvaart. Gezien de uitlating van de burgemeester, lijkt het erop, dat zij hun keuze baseren op veronderstellingen en niet op gemeten data.


Rien Mast,

Den Burg