Anders bekeken...

Luchtpiraten..


Het is maar kaal bij me, kerstboom weg, de kerststal weer mee naar de schuur. Mies vindt het helemaal niet leuk, ze is er altijd als de kippen bij om haar intrek te nemen in de behaaglijke stal buiten, met mos en herders. Nu loopt ze verdwaasd te kijken waar haar buitenverblijf gebleven is. De kippen zoeken met haar mee, ik heb ze losgelaten, hun akker lijkt wel een zwembad. Ze leggen nog wel eieren, dat dan weer wel, in het stro, lekker warm als je ze pakt.

Kindje Jezus is uit het stro opgewarmd weer bij de haard, net als het vrouwtje. Er is niet veel overgebleven van alle attributen van de kerststukken, alleen nog wat pinda's op de werkbank. Daar kan ik wel wat mee. Ik rijg een heel lang koord en knoop hem achter over de grote tafel bij de tuindeuren. Daar heeft Mies ook wel oren naar. Het is een gekwetter en gefladder, ze vliegen rakelings langs elkaar heen, prachtig om te zien, ze zit op schoot en ik zie haar poot omhoog gaan, zo dichtbij..

Luchtpiraten, zo kan ik ze gerust noemen en als je langer kijkt, zie je ook een bepaald gedrag, de vogelhiërarchie. In het luchtruim is het spannend, niet alleen voor vogels.

Afgelopen zomer had ik het genoegen om een belangrijke luchtpiraat te verbinden in de echt. Een mooi stel mensen, hij vertelde boeiend over vliegen, rondvluchten, parachutespringen en alles wat verweven is met deze tak van sport, deze manier van leven en zij ondersteunde hem, kordaat en krachtig. De familie had een zeer ondernemende vader die brood zag op het eiland, in het luchtruim. Het werd brood met boter en pindakaas. Het familiebedrijf staat, net als vele andere familieparels, prachtig beschreven in het boek: "Het blijft in de familie”.

Onze verzekeringsman Niels nam een exemplaar voor ons mee en ik heb plezierig zitten lezen. Parels in een zoute zee, zoveel ondernemerslust, creativiteit, zoveel vader op zoon, moeder op dochter, prachtig. Nederland, Texel drijft op de parels in de zee.

Waar zouden we zijn als er net niet die extra vlieguren ingezet werden. Als er niet 's avonds laat nog papieren in orde werden gemaakt. Als er niet een nacht, ja meerdere nachten werd doorgehaald?

Onze lieve Heer schiep alle mooie vogels in het luchtruim, maar met prachtige vleugels om te vliegen. We kunnen gerust zeggen dat deze wieken worden uitgeslagen op ons eiland. Te land, ter zee en in de lucht. Je zou zo de reclamespotjes kunnen maken van de kinderen met een pot pindakaas.

Mies wil eruit, ze mauwt, bij de pot pindakaas in de lucht is het dringen geblazen. De zon breekt door, de jas aan vooruit, naar de kotter met wasgoed, er is werk aan de winkel, Een goede week, een goede vaart, ook in de lucht…

Jozien