Het magazine van MAX.
Het magazine van MAX. Foto: Joke van der Sluis

Oud nummer van vergeten talentvolle zanger terug dankzij Texelaar

Het was een nummer dat hij in de jaren zestig tijdens zijn werk in Hilversum geregeld hoorde, dat indruk maakte, maar dat hij later nergens meer terug kon vinden.

En dus riep Jan Does uit Oosterend, voormalig radiotechnicus in Hilversum, de hulp in van de rubriek 'MAX maakt mogelijk' in het magazine van omroep MAX. Does was op zoek naar het nummer 'Zwanenzang' van zanger Hans van Deventer die in de jaren zestig te boek stond als veelbelovend en zeer getalenteerd schrijver en zanger van liedjes. Zijn talent drong echter niet door tot het grote publiek omdat hij vanwege plankenkoorts heel weinig optrad.


De rubriek in het MAX Magazine besteedt uitgebreid aandacht aan de zoektocht die wordt ondernomen om het nummer 'Zwanenzang' van Van Deventer weer boven water te krijgen. Te lezen is dat Does het nummer tijdens zijn werk vaak hoorde, maar dat de band waar het nummer opstond zoek raakte. De zoektocht verloopt langs onder andere televisiemaker Han Peekel, zanger Gerard Cox en radiomaker Frits Spits die allemaal hoog opgeven over de kwaliteiten van de gezochte Van Deventer als zanger en liedjesschrijver. Herinnerd wordt dat zijn werk echter veel minder opviel dan de liedjes van collega-zanger Jaap Fischer die landelijk wel veel bekendheid genoot. Dit ook tot frustratie van Van Deventer zelf die zich van lieverlee terugtrok uit het vak van zanger en liedjesschrijver. Bij de radio raakte de zanger eveneens in vergetelheid, behalve bij Does. De herkenning bij Peekel, Cox en Spits levert het nummer 'Zwanenzang' echter nog niet op, waarna MAX de zoektocht voortzet langs het Instituut voor Beeld en Geluid en Hilversum. Hier echter ook geen 'Zwangenzang' op de plank en diverse platenzaken die worden gebeld moeten eveneens 'nee' verkopen. De zoektocht van MAX neemt een positieve wending als kleinkunstdeskundige Kick van der Veer wordt benaderd. Ook hij is bekend met het oeuvre van Van Deventer en kan Does wel helpen.


Een uur nadat hij is gebeld, laat Van der Veer al aan MAX weten dat hij het nummer heeft gevonden. Hij zegt toe het op CD te zetten en naar Texel te sturen. De heer Does krijgt indirect ook meteen een compliment voor zijn muzieksmaak; ook bij Van der Veer is Van Deventer blijven hangen als een getalenteerde zanger die echter de pech had dat hij nooit bij het grote publiek doorbrak en daardoor in de vergetelheid geraakte.