Peiling windenergie verplaatst naar 2022

De meningspeiling onder Texelaars met de vraag of er wel of geen windmolens op het eiland zouden moeten komen, is verschoven naar 2022.

Bedoeling was aanvankelijk dat de meningspeiling op 17 maart tegelijk met de verkiezingen van de Tweede Kamer zou worden gehouden, maar dat is te kort dag. Het college wil de meningspeiling dan wel bevolkingsraadpleging nu houden in 2022, tegelijk de gemeenteraadsverkiezingen. Die staan gepland op woensdag 16 maart 2022. De meningspeiling komt voort uit pogingen die de politieke partijen in september 2020 ondernamen om de coalitie van Texels Belang, VVD en GroenLinks te behouden. De coalitie viel, maar de partijen stemden wel in met een meningspeiling om in beeld te krijgen hoe op Texel over windmolens wordt gedacht. Vooralsnog wordt eraan gedacht om de peiling in de vorm van een referendum te houden. De organisatie van de meningspeiling is in handen van burgemeester en wethouders.


Volgens het college is het de bedoeling om niet enkel de vraag 'ja' of 'nee' voor te leggen, maar ook om beoogde locaties bij de raadpleging te betrekken. In de concept Regionale Energie Strategie werd vorig jaar gesproken over de PH-zanddijk, Oudeschild en De Cocksdorp als mogelijke locaties (zoekgebieden) voor windmolens, al is dat momenteel weer uit de boeken, omdat de raad vorig jaar in meerderheid de voorkeur gaf aan de ontwikkeling van windenergie op het IJsselmeer. Het college wil de komende maanden - in aanloop naar de beoogde meningspeiling - onderzoeken of één van de drie beoogde locaties (PH-zanddijk, Oudeschild en De Cocksdorp) geschikt zou kunnen zijn voor de opwekking van windenenergie.


De plaatsing van windmolens is vooralsnog niet benoemd in een reactie-nota die het college namens Texel heeft ingediend voor de Regionale Energie Strategie voor Noord-Holland Noord. Dat is het project om de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie (onder meer uit zon en wind) in 2030 te verdubbelen ten opzichte van nu. In de reactie-nota worden nu opwekking van zonne-energie op grote daken, parkeerterreinen en waterbassins als opties voor Texel genoemd. Andere optie is de opwekking van energie uit zonnepanelen op fietspaden. Voor dat laatste loopt sinds vorig jaar een proef op het fietspad langs de Westerweg.


Vorig jaar was er nog sprake van een concept Regionale Energie Strategie, bedoeling is dat dit jaar op basis van alle inspraak en reactie-nota's een nieuwe versie (1.0) wordt gemaakt waarin concreter wordt verwoord waar in Noord-Holland Noord de komende jaren meer duurzame energie moet worden opgewekt. Die versie komt dan ook weer ter inzage. De Regionale Energie Strategieën zijn een uitwerking van het Nationale Klimaatakkoord en worden in het hele land regionaal opgesteld.