Afbeelding
Foto: Eigen foto

mr. Natalie schrijft

We hebben 1 eiland


In deze eerste column van 2021 deel ik mijn kennis met je over een onderwerp waar ik de laatste acht jaar mee bezig ben vanuit mijn werk als advocaat. Iets waar ik ook heel blij van word en dat belangrijk is voor alle bouwprojecten die op Texel op stapel staan. Ons eiland is immers 'a limited edition'. Dat is heerlijk en tegelijkertijd maakt het dat van ons verwacht wordt dat we goed moeten nadenken bij bouwprojecten op ons eiland. Ik zie b en w immers niet snel een stuk land in Afrika kopen als blijkt dat er een verkeerde bouwkeus is gemaakt door hen. Lees je mee?


Ons eiland heeft 13.574 inwoners. Tot 2025 neemt het aantal ouderen sterk toe, waardoor één op de drie Texelaars dan 65 jaar of ouder is. De gemiddelde leeftijd is nu 46,5 jaar. De verwachting is een afname met 3,5 procent (*bron www.texel.nl). Naast deze feiten hebben woningcorporaties de ambitie om hun sociale huurwoningen voor 2050 CO2-neutraal te maken en heeft de gemeente een verplichting voor verduurzaming. Belangrijke uitgangspunten voor de bouw van de nieuwe school, de verbouwing van de Gollards, nieuwbouw voor Artex en het project van Woontij en gemeente om het tekort aan betaalbare woningen terug te dringen.

In het prachtige artikel van Gerard Timmerman is helder verwoord hoe groot de woningnood op het eiland is voor Texelaars en dat de gemeente dit probleem zelf zou kunnen omdraaien. Bijvoorbeeld door te gaan rekenen met andere grondprijzen, zodat hier nieuwbouwhuizen gebouwd kunnen worden vanaf 2 ton. Zoals in Alkmaar, Schagen, Julianadorp en Castricum al wordt gedaan. Waardoor ons eiland geen elite-eiland wordt.


Dan mijn passie: circulariteit. Nee, geen duurzaamheid. Duurzaamheid is het allergrootste probleem van deze tijd. Want duurzaamheid optimaliseert het huidige systeem van de industrie. Duurzaamheid verandert niets. Het geeft je misschien een goed gevoel. Maar we maken alles alleen iets minder slecht. Circulariteit is een kans voor (de economie) van ons eiland.


Hoe mooi is het als we ook op Texel businessmodellen maken op basis van circulariteit. Waarbij circulariteit is: het faciliteren van de permanente consequenties van tijdelijkheid. Als ik dat vertaal naar de bouwprojecten zie ik de volgende kansen. De school wordt een multifunctionele accommodatie waarbij er voldoende lokalen zijn tijdens een piek aan leerlingen. En deze lokalen later, bij een afnemend aantal leerlingen, gemakkelijk omgebouwd kunnen worden tot appartementen. Voorbeelden: school in Broekpolder (2008) en in Amstelveen (2014). Dat betekent dat de huidige tekeningen aangepast zouden moeten worden. Gelukkig kost dat aanzienlijk minder dan een jarenlang leegstaand schoolgebouw.


Dan de Gollards, het schoolgebouw, Artex en alle andere nieuwbouwprojecten. Ik heb op de tekeningen niet gezien dat daar met grijs water wordt gewerkt. Regenwater dat wordt opgevangen in een waterbuffer en gebruikt voor het doorspoelen van de wc’s. En afvalwater van douches en kranen dat wordt gefilterd. Als we dat wél gaan doen levert dat niet alleen een lagere waterrekening op, maar helpen we daarmee ook de Texelse boeren die zomers het land niet mogen bewateren. Voorbeelden: gemeentehuis Amsterdam en alle projecten van architect Rau. Een enorme kans voor onze economie. Niet met een duurzaam plan dat over 30 jaar wordt geïmplementeerd. Maar per direct. Want alles is tijdelijk, maar de gevolgen zijn permanent. Wie komt er naast mij staan?


Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker