De Waag, nog onder constructie, met op de voorgrond een vleugje lentesfeer.
De Waag, nog onder constructie, met op de voorgrond een vleugje lentesfeer. Foto: Gerard Timmerman

Exploitant voor De Waag andere dan winnaar van paar jaar geleden

De VVD herinnert het college aan de prijsvraag die in het verleden voor De Waag is uitgeschreven, met als uitkomst dat hotel De Lindeboom De Waag zou mogen exploiteren.

Nu blijkt dit door De Karseboom, onlangs overgenomen door Marc Röpke, te gaan gebeuren. “Hoe is dat tot stand gekomen?”, vraagt de VVD.

Het college: “Inderdaad is er in 2013 een prijsvraag geweest voor exploitatie van De Waag. De winnaar van deze wedstrijd heeft in juni 2020 aangegeven dat sinds 2013 de marktomstandigheden aanzienlijk veranderd zijn en dat zij onder de geldende voorwaarden wilden afzien van exploitatie.

Daarom is een nieuwe uitvraag bij ondernemingen in de nabije omgeving gedaan, waarbij ook de winnaar uit 2013 is uitgenodigd. Deze hernieuwde uitvraag heeft geleid tot het besluit om met de eigenaar van De Karseboom een huur- en exploitatieovereenkomst aan te gaan.”


Ook GroenLinks stelde vragen:

Waarom wordt er een overeenkomst gesloten met de eigenaar en niet met de toekomstige exploitant?

Het college: “Wij sluiten een overeenkomst met de eigenaar en niet met de exploitant omdat de Waag niet als solitair gebouw te verhuren is. Er is onder andere geen toiletfaciliteit en het gebouw is niet winddicht. De aanwezigheid van een ander pand dat wel de ontbrekende voorzieningen heeft, wordt noodzakelijk geacht. De eigenaar voldoet hieraan, de exploitant niet. Volgens het monumentenregister is het huidige gebouw (pas) in 1833 als overdekte visbank gebouwd


Waarom is niet gewacht totdat de verbouwing van de Karseboom rond is?

Met de eigenaar van de Karseboom wordt nog gesproken over de precieze startdatum van de exploitatie van de Waag. Dit kan na het gereedkomen van de Karseboom in de zomer van 2021 zijn, maar eventueel ook eerder.


Waren er meer belangstellenden?

De Waag is niet als solitair bedrijfsgebouw te verhuren. Er is onder andere geen toiletfaciliteit en het gebouw is niet winddicht. Aansluiting met een pand in de omgeving is daarom noodzakelijk. Daarom hebben wij alle ondernemers in de omgeving van de Waag benaderd. Er hebben zich ook andere ondernemers gemeld. Uiteindelijk zijn er drie ondernemers geweest die een plan hebben ingediend.