Terras in het park in Den Burg.
Terras in het park in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Eilandterrassen

Horeca op Texel mag in de zomer van 2021 opnieuw extra terrassen hebben zoals ook in 2020 het geval is geweest. Uitzonderling geldt voor de zogenaamde 'eilandterrassen' in Den Burg en De Koog.

Volgens burgemeester Uitdehaag hebben de dorpscommissies en de ondernemersverenigingen van Den Burg en De Koog, TOP en Koninklijke Horeca afdeling Texel bevestigd, geen bezwaren te hebben tegen de gedoogregeling. Er is één wijziging: voor zogeheten ‘eilandterrassen’ geldt in 2021 dat ze alleen nog mogen worden geëxploiteerd door naastgelegen horeca-ondernemingen en niet meer door horeca die verder weg is gelegen.

Dan gaat het concreet om het terras dat in de zomer van 2020 in De Wezentuin in Den Burg was en het terras op het dorpsplein tegen de kerk in De Koog. Volgens de brief waren er in 2020 verschillende (overlast)klachten over deze ‘eilandterrassen’. “De problemen waren gelegen in het feit dat de bediening en het toezicht vanuit het horecabedrijf op deze locaties problemen opleverden of er waren diverse voorzieningen (koelwagens, aggregaat en bar etc.) nodig om dit terras te exploiteren.”

De bestaande gedoogbeschikkingen (met uitzondering van de ‘eilandterrassen’) worden volgens de burgemeester verlengd voor de periode van 1 april 2021 tot 1 november 2021, tenzij de horeca-ondernemer aangeeft dat hij/zij een wijziging wil hebben op de gedoogbeschikking. “In het laatste geval zal het verzoek opnieuw moeten worden beoordeeld.”

Verbazing

De uitbater van het terras in park De Wezentuin reageert verbaasd op het bericht. Op facebook meldt hij: "Je doet je stinkende best om iets leuks neer te zetten tijdens de coronacrisis. je voldoet aan alle eisen/ wensen van iedereen: gemeente omwonende etc. Je betaalt uit eigen zak openbare toiletten, die als jij weg bent uit het park dan neergezet worden op kosten van gemeente. Dan mag je in de krant lezen dat je in 2021 niet meer welkom bent als ondernemer in het park. Er is geen evaluatie geweest met ons, helemaal niets. Het is om gek van te worden, maar als je zegt dat je je in de kou voelt staan door deze burgemeester, kan je het alleen hier kwijt.

De aan het park wonende redacteur Job Schepers geeft aan tweemaal overlast te hebben ervaren. Deze heeft hij gemeld bij de eigenaar en dit is prima opgepakt. Van langdurige overlast is volgens hem absoluut geen sprake. Het terras ging zelfs eerder dicht dan moest, om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Een andere aanwonende geeft aan het niet terugkeren van het terras te betreuren.


De gemeente wil niet ingaan op een hoeveelheid aan klachten. "Dat kan een vertekend beeld vormen. Het gaat om een optelsom van klachten - ook van een aangrenzend bedrijf, reacties op sociale media en geluiden in de wandelgangen. De ondernemer in De Koog had zelf al aangegeven dat het zo niet werkte zonder toezicht. Maar we sluiten terrassen op die plaatsen niet uit. Maar dan door ondernemers die daar toezicht hebben. Wellicht kunnen partijen samenwerken", laat een voorlichter van de gemeente weten.