Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Verschillen coronadashboard

zorgen voor onduidelijkheid

In het artikel op de voorpagina verwijst de burgemeester naar het coronadashboard. De cijfers hierop blijken niet altijd even accuraat. Vervolg pagina 1.

Hoe betrouwbaar is het door de burgemeester genoemde coronadashboard? Het door de gemeente gebruikte 'Texel in Cijfers' (texel.incijfers.nl/dashboard/corona) spreekt al maanden van het aantal van zes ziekenhuisopnames. In het maandag door de gemeente zelf gepubliceerde bericht over het deels weer openstellen van De Bolder wordt echter gesproken over een Texelaar op de IC. Hoe zit dit nu? Een woordvoerder van de gemeente schrijft: “De gemeente baseert zich op cijfers van de GGD en RIVM. Het dashboard van de GGD HN wordt wekelijks bijgewerkt. Mensen die wel corona hebben maar niet op Texel staan ingeschreven of wonen, worden niet bij deze cijfers geteld. Voor vragen over de totstandkoming van cijfers kunnen jullie terecht bij de GGD, zij kunnen die beantwoorden. Uiteraard hanteren zij de privacywet en wisselen geen persoonsgegevens uit.”

Dit betekent dat de cijfers die af te lezen zijn op Texel in cijfers niet controleerbaar zijn voor de redactie en hierdoor niet meer zijn dan een indicatie. Afgaande op het antwoord van de gemeente, in combinatie met het cijfer op het dashboard kan enkel worden geconcludeerd dat de persoon op de IC niet op Texel woont of hier niet staat ingeschreven.

De redactie heeft nogmaals nagevraagd hoe de gemeente en de GGD contact hebben. Daar wordt als volgt op geantwoord: “De GGD heeft contact met de gemeente indien er sprake van een besmettingshaard is. Dan wordt de gemeente gewaarschuwd. Ook met de komst van de teststraat hebben we contact gehad met de GGD. De cijfers worden door de GGD HN geregistreerd en bijgehouden.”