Bewoners Gollards naar nieuwbouw

Een deel van de bewoners van de Gollards in Den Burg verhuist vanaf volgende week naar de nieuwbouw op het 'Landje van Pelgrim' in Den Burg.

Als eerste zijn de bewoners van de Schuttehof aan de beurt. Dat is het nieuwbouwcomplex met 32 woningen (tweekamerappartementen) voor mensen met dementie. Volgens Katrijn van der Vlerk, regiomanager van Omring op Texel, worden vanaf maandag per dag acht bewoners tegelijk verhuisd. Dan gaat het om de bewoners van De Boet, 't Raaksie, De Luwte en Ons Huis, de vier woongroepen in de Gollards voor mensen die extra zorg nodig hebben.


Een professioneel verhuisbedrijf verhuist de spullen. De bewoners zelf verblijven samen met een verzorgende en een woonassistent een dag in het Tesselhuus in De Koog waarna ze aan het einde van de dag naar hun nieuwe woning in de Schuttehof gaan. Daar hebben ze onder meer een buurtkamer tot hun beschikking, vergelijkbaar met de gezamenlijke woonkamers die ze nu in de Gollards hebben. Er wordt in de Schuttehof straks ook net als nu gezamenlijk gekookt in de buurtkamers.


Maandag 18 januari start de verhuizing van bewoners van de Gollards naar de Schuttehoek. Dat is het nieuwe complex met 27 woningen (driekamerappartementen) naast de Schuttehof. Dat wordt eveneens door een professioneel verhuisbedrijf gedaan, de bewoners kunnen op de dag van de verhuizing van hun spullen in het Eethuys van de Gollards aan de Zes in Den Burg verblijven. Tijdens de verhuizingen wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen. De bewoners en hun naasten hebben van de Gollards allemaal een uitgewerkt draaiboek van de verhuizing ontvangen, zodat ze weten waar ze aan toe zijn.


De bewoners die naar de Schuttehoek gaan, verblijven daar tijdelijk zolang de Gollards wordt verbouwd. Daarna keren ze terug. Het gebouw aan de Zes wordt de komende tijd in twee fases gerenoveerd en uitgebreid met een derde vleugel in de tuin. Hoofdaannemers zijn Dozy in Den Helder en IBS/Oele/Schoo in Den Burg. Eerst wordt de linkervleugel gerenoveerd, daarna de rechtervleugel.


Het complex aan de Zes wordt geschikt gemaakt voor mensen met dementie of een intensieve lichamelijke zorgvraag. Er komen volgens Omring éénkamer- en tweekamerappartementen en diverse buurtkamers, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen eten. Er is na de verbouwing in de Gollards ook kortdurend verblijf mogelijk, bijvoorbeeld voor mensen die moeten herstellen na een ziekenhuisopname of van wie de mantelzorger tijdelijk uitvalt. De centrale keuken en het restaurant keren na de verbouwing terug in de Gollards.