Inspectie van de schroeven onder de Texelstroom.
Inspectie van de schroeven onder de Texelstroom. Foto: TESO

Inspectie en verflaag tegen aangroei mosselen

De Texelstroom staat sinds een paar dagen op het droge in het dok van Damen in Amsterdam. Het onderwatergedeelte van de boot kan daardoor schoon worden gespoten en de scheepshuid, schroeven, ankers, ankerkettingen en afsluiters worden geïnspecteerd. "Het onderwaterschip krijgt een nieuwe laag verf om te voorkomen dat het schip aangroeit met mosselen en pokken, hetgeen de scheepsweerstand en dus het brandstofverbruik laag houdt", vertelt TESO-directeur Cees de Waal.


Verder worden volgens hem tal van preventieve onderhoudswerkzaamheden aan de Texelstroom uitgevoerd. "Hierbij valt te denken aan het onderhoud van de elektrische installaties, de veiligheidsmiddelen en -installaties, branddetectie- en bestrijdingsinstallaties. Ook de hydrauliekinstallatie van de rijdekdeuren, een dual fuel motor en de CNG-installatie krijgen een grote onderhoudsbeurt."


Volgens planning keert de Texelstroom half januari terug op Texel waarna er tot 4 februari onderhoud aan de onderhoudskade op 't Horntje plaatsvindt. Tot die tijd onderhoudt de Dokter Wagemaker de verbindingen met de overkant.