Ter illustratie: een vaccinatie in de bovenarm.
Ter illustratie: een vaccinatie in de bovenarm. Foto: Aangeleverd

"We staan klaar om te kunnen gaan prikken"

Wanneer ze kunnen beginnen met vaccineren tegen het coronavirus is nog een vraag, maar de Texelse huisartsen staan er klaar voor om te gaan prikken.

Texelaars van zestig jaar en ouder en Texelaars die tot kwetsbare groepen behoren, zullen - zoals het er nu naar uitziet - naar verwachting als eersten van hun huisarts een oproep krijgen om zich te laten inenten tegen het virus. Volgens huisarts Josine Blanksma van Praktijk De Kaap in Den Burg zal het systeem vergelijkbaar zijn met de jaarlijkse griepprik waarvoor diverse Texelaars nu ook jaarlijks een oproep ontvangen om langs te komen. Er wordt nog uitgezocht welke locatie op het eiland het beste is om de vaccinaties te laten plaatsvinden. Texelaars die werken in de zorg kunnen zich vanaf 15 januari laten inenten bij een centrale vaccinatielocatie van de GGD in Alkmaar, zij hebben al oproepen ontvangen.


Er zijn vooralsnog twee goedgekeurde vaccins tegen het virus; het vaccin van BioNTech/Pfizer en het vaccin van Moderna dat afgelopen week door het Europees Geneesmiddelen Agentschap werd goedgekeurd. Het vaccin van Pfizer wordt sinds woensdag toegediend aan medewerkers in ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen. Naar verwachting gaat Moderna naar de huisartsen. Dat vaccin is makkelijker te bewaren dan het vaccin van Pfizer dat bij min 70 moet worden bewaard. Er is nog een derde vaccin van AstraZeneca onderweg, maar dat moet nog worden goedgekeurd.


Pfizer en Moderna hebben dezelfde werking: er worden hele kleine vetbolletjes in het lichaam aangebracht met een stukje genetische code (mRNA) zoals dat ook aanwezig is in het coronavirus. De genetische code wordt in het lichaam omgezet in spikeproteïnen, een eiwit van het virus. De afweercellen in het lichaam maken vervolgens antistoffen aan die het virus herkennen bij een besmetting. Het mRNA wordt op natuurlijke wijze afgebroken in het lichaam als het spike-eiwit is aangemaakt.


Volgens gegevens van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen biedt Pfizer in 95 procent van de gevallen bescherming en Moderna 94 procent. Verschil is dat bij Pfizer na drie weken een herhalingsprik moet worden gehaald en bij Moderna na vier weken. Beide vaccins hebben alle stappen doorlopen die het Europees Geneesmiddelen Agentschap stelt. Beide vaccins zijn nog niet op de lange termijn getest. De proefpersonen die in 2020 meewerkten aan de ontwikkeling van Pfizer en Moderna worden de komende tijd gevolgd om te zien hoe lang de werking van de vaccins blijft duren.


Volgens Blanksma kan de prik even een pijnlijke plek opleveren, omdat hij wordt gezet in spierweefsel. Spierpijn en hoofdpijn worden als andere mogelijke bijwerkingen genoemd. De huisarts hoopt op een goede opkomst en hoge vaccinatiegraad op Texel zodra mensen oproepen ontvangen om een vaccinatie te halen. "Waar ik soms met grote verbazing naar kijk, zijn de vele reacties op de social media. Die kunnen echt een serieus gevaar worden als ze gaan leiden tot een lagere vaccinatiegraad." Recent ging er nog een verhaal rond dat vitamine D beschermend zou zijn tegen corona, maar dat is volgens Blanksma wetenschappelijk niet bewezen. "In het algemeen kan het geen kwaad om vitamine D te slikken bij gebrek aan zonlicht in de winter, maar er zijn wetenschappelijk geen verbanden vastgesteld tussen het coronavirus en vitamine D."