Ervaring en expertise van amateurs inzetten voor het archeologisch onderzoek.
Ervaring en expertise van amateurs inzetten voor het archeologisch onderzoek. Foto: Stichting Maritiem Erfgoed Texel

Stichting Maritiem Erfgoed Texel voor samenwerking archeologie

Op initiatief van Duikclub Texel is de Stichting Maritiem Erfgoed Texel (MET) opgericht. Belangrijk speerpunt is samenwerking tussen amateurs en professionals waarbij de ervaring en expertise van amateurs ingezet wordt voor het archeologisch onderzoek.


De stichting is ontstaan na alle uitdagingen die de club heeft ondergaan na de vondst en presentatie van de 17e eeuwse jurk en andere artefacten. Het Palmhoutwrak, de naam van het wrak waar dit alles uit afkomstig is, heeft veel losgemaakt in de archeologische wereld. Het heeft geleid tot substantiële investeringen van het rijk, de provincie en de gemeente waardoor er tot in de Tweede Kamer vragen over zijn gesteld. Voorzitter Reinier Nauta zegt: "Ook in deze bijzondere tijd is het van belang dat we oog en aandacht houden voor het maritieme verleden van Texel, we hebben als eiland per slot van rekening een centrale rol gespeeld in het zeevarende verleden van Nederland.”

De aandacht voor het maritieme erfgoed, in het bijzonder de Texelse Reede, heeft geleid tot hernieuwde interesse. Door jarenlange bezuinigingen is een gebrek aan capaciteit ontstaan om Nederlands maritieme erfgoed tot het maximale te kunnen onderzoeken en waar nodig te behouden voor de toekomst. De engte tussen capaciteit en het werk dat gedaan moet worden is groot en heeft geleid tot het meer gebruik maken van "burgerwetenschap".

Bij deze samenwerking tussen amateurs en professionals wordt de ervaring en expertise van amateurs ingezet voor archeologisch onderzoek. Deze samenwerking is één van de speerpunten waar de stichting zich voor inzet en met als specifieke focus het Texelse maritieme erfgoed. Hierin wordt samenwerking gezocht met de gemeente en Kaap Skil, maar ook de provincie Noord-Holland, het provinciaal depot Huis van Hilde te Castricum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.