GGD start 15 januari met vaccinaties zorg

GGD Hollands Noorden begint vrijdag 15 januari met het vaccineren van zorgmedewerkers in de regio Noord-Holland Noord waaronder Texel.

De GGD laat daarvoor in Alkmaar een vaccinatielocatie bouwen op het Evenemententerrein aan de Olympiaweg vlakbij de N9. Er komen volgens een woordvoerder op de locatie acht zogeheten 'vaccinatielijnen', zodat er telkens acht mensen tegelijk een vaccinatie tegen het coronavirus kunnen ontvangen. Dan gaat het om het BioNTech/Pfizer-vaccin.

De GGD werkt bewust met één centrale locatie en niet met meerdere locaties verspreid over de regio. "Het Pfizer-vaccin wordt in grote hoeveelheden (975 stuks per verpakking) door het RIVM afgeleverd en heeft een beperkte houdbaarheid. Zou je overal zo’n doos naar toebrengen, dan ga je veel verspillen." De vaccinatielocatie bestaat uit een grote tent die deze week wordt opgebouwd en voorzien wordt van stroom, water en riolering. Er komt tevens parkeergelegenheid bij.

Het betekent dat zorgmedewerkers op Texel naar Alkmaar moeten voor een prik. Alle medewerkers van de Gollards en de Hollewal in Den Burg hebben daar informatie over gehad. Zij kunnen zich sinds gisteren aanmelden via een landelijk telefoonnummer. Bedoeling is dat zij individueel en met eigen vervoer naar Alkmaar gaan. Na de zorgmedewerkers volgen volgens gegevens van het Rijk medewerkers uit de gehandicaptenzorg, wijkverplegers en WMO-ondersteuners. Huisartsen krijgen eveneens voorrang.

De GGD gaat er vooralsnog vanuit dat later in het voorjaar meer vaccinatielocaties worden gerealiseerd als het grote publiek voor het vaccin aan de beurt is . "Maar dat is nu nog niet aan de orde." Bedoeling is dat mensen van 60 jaar en ouder en mensen die tot kwetsbare groepen worden gerekend bij de huisarts het vaccin krijgen. Volgens de GGD gebeurt dat volgens hetzelfde protocol dat nu ook al voor de jaarlijkse griepprik geldt.