Britten verbieden pulsvisserij in eigen water, nadeel voor Texel

Het Verenigd Koninkrijk blijkt op oudjaarsdag de pulsvisserij in de eigen Britse wateren verboden te hebben. Dat heeft nadelige gevolgen voor een deel van de Texelse vloot.

De pulsvisserij is sinds 2019 door Europa verboden, maar meerdere Texelse kotters mochten nog tot 1 juli 2021 doorgaan met pulsvisserij, omdat zij sinds 2010 al meededen aan proeven om de pulsvisserij te ontwikkelen. Volgens Cor Vonk, schipper van de TX1 Klasina J, zijn de Britten ook met aanvullende eisen op het gebied van de netten gekomen.

Dat maakt het, samen met het Britse pulsverbod, voor de visserij in de praktijk knap lastig om de komende tijd in Britse wateren aan de slag te gaan, ook al is dat volgens de Brexitdeal - die kort voor de kerst tot stand kwam - wel toegestaan. De Britten stuurden volgens Visserijnieuws op oudjaarsdag (de laatste dag dat het Verenigd Koninkrijk nog in de Europese Unie zat) aanvullende eisen aan de Europese Commissie voor de visserij in Britse wateren. Daar zat ook het pulsverbod in Britse wateren tussen. De aanvullende eisen werden volgens Visserijnieuws vervolgens op nieuwjaarsochtend door het ministerie van LNV naar visserijbestuurders en producentenorganisaties gemaild.

Volgens de Brexitdeal mag de Nederlandse visserij in ieder geval nog 5,5 jaar doorgaan in Britse wateren, zij het met een gemiddeld verlies van 25 procent van de vangstrechten wat voor de visserij fors in de papieren loopt. Als er geen deal was gekomen, hadden de vissers vanaf 1 januari 2021 helemaal niet meer op het Britse deel van de Noordzee mogen werken.