Wat ik zeggen wou

Walsend het

nieuwe jaar in!


Met veel genoegen heb ik dit jaar het nieuwjaarsconcert vanuit Wenen mogen beluisteren en aanschouwen! Het geheel stond onder leiding van de bekende Italiaanse Dirigent Ricardo Mutti. In hoofdzaak werden er muziekstukken gespeeld van Walskoning Johann Strauss.

Ik moet zeggen dat dit voor mij een verademing was.

Bij alle ellende die de corona heeft aangericht en ook op mij een behoorlijke impact heeft gehad – gaf mij dit het juiste zetje. Opeens bruiste weer alles in mij! Ik zag weer Licht en voelde ontspanning! Alles walste mee in huize Kuiper!


Het was alsof de klok van de Oosterender toren op ieder heel uur walstonen produceerde! Het was alsof de schapen voor onze ramen danspasjes maakten op de ¾ maat! Het was alsof het silhouet van Den Burg, met die hoge spitstoren, iets van een sprookje zichtbaar maakte! Alsof Anton Pieck met zijn kunstenaarshand hier zich over ontfermde.


En de hagelsteentjes, die opeens uit de lucht vielen, presenteerden zich als kleine doseringen van het Phizermedicijn! De wijze woorden van Ricardo Mutti, de dirigent van de Wiener Philharmoniker, kwamen haarscherp in beeld: muziek maakt de wereld beter en gezonder! En dat geldt uiteraard ook voor Texel. Ja, walsend mogen wij het nieuwe jaar in! En dat met extra Kracht en Licht! Vandaar dat ik eindig met een gedicht over Johann Strauss zelf, dat aangeeft waartoe de ¾ maat ons wel kan brengen. Of anders gezegd: Hoe genezend deze muziek wel kan werken!

Johann Strauss.

Walsend wil ik de walskoning eren

En met hem in het “Wienerwald” verkeren!

1,2,3. 1,2,3. 1,2,3. 1,2,3.


Walsend spits ik vol honger de oren

Om een “zingende Fledermaus” te horen!

1,2,3. 1,2,3. 1,2,3. 1,2,3.


Walsend op de bekende “Donau zo blauw”

Beloof ik aan Strauss voor immer mijn trouw.

1,2,3. 1,2,3. 1,2,3. 1,2,3.


Walsend gaat de Kaiserwals aan mij voorbij

En brengt het blauwe bloed de adel in mij!

1,2,3. 1,2,3. 1,2,3. 1,2,3.


Walsend wil ik van Strauss’ standbeeld dromen

En uiteindelijk in Wenen aankomen!

1,2,3. 1,2,3. 1,2,3. 1,2,3.


Ja, walsend wil ik naar het einddoel gaan

Om voor de walskoning en zijn viool te staan.

1,2,3. 1,2,3. 1,2,3. 1,2,3.


Dan stopt de wals en ben ik degene

Die na de laatste pas moet wenen………in Wenen!


Rinus Kuiper