De huidige Karseboom aan de Vismarkt.
De huidige Karseboom aan de Vismarkt. Foto: Jeroen van Hattum

Bar en bistro op plek van De Karseboom

Mark Röpke heeft De Karseboom in het centrum van Den Burg gekocht van Adri en Mieke Mantje. Er komt nieuwbouw op de plek van de huidige Karseboom, in september worden daar een bar en een bistro geopend.

Volgens Röpke, van de strandpaviljoens bij Paal 17, begint in week 3 van deze maand de sloop van het huidige pand waarna nieuwbouw volgt. Dat wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf Tuin uit Den Helder. Bedoeling is dat de nieuwbouw vóór de bouwvak gereed is, zodat het nieuwe pand daarna verder als bar en bistro kan worden ingericht.


De nieuwbouw van De Karseboom was aanvankelijk onderdeel van de plannen van Adri en Mieke Mantje voor de Kantoorstraat, maar is daar nu van losgeknipt. De start van realisatie van de zogeheten commerciële plint en de bovenliggende appartementen in de Kantoorstraat (op de plek waar tot 2012 de J'elleboog stond) staat volgens Mantje in november op de planning, na de nieuwbouw van De Karseboom.


Op de begane grond van de voormalige kroeg van Frans en Lies Pieterse komt volgens Röpke de bar en op de eerste verdieping komt een bistro met dertig zitplaatsen. Röpke gaat eveneens de naastgelegen Waag op de Vismarkt exploiteren. Bedoeling is dat het gebouw, waarvan de renovatie bijna is afgerond, dienst gaat doen als proeflokaal voor onder meer TX bier en TX gin. “Het moet een plek worden waar je even een drankje kunt halen.” Vooralsnog wordt de naam Karseboom voor de nieuwe onderneming gebruikt, maar het is volgens Röpke nog niet duidelijk of dat straks ook daadwerkelijk de naam van de bar en de bistro gaat worden.

Horeca

De komst van de bar en de bistro betekent dat er na achttien jaar weer horeca-activiteiten op de plek van De Karseboom komen. Tot november 2002 hadden Frans en Lies Pieterse er hun café, dat een plek was waar onder meer marktmensen en waar diverse Texelaars graag kwamen. Het was ook de vaste plek voor Utrechtse badmeesters en het café was vermaard om de 'Cafe Chantants' waarbij bezoekers konden meezingen met Frans en Lies.


Na 2002 ontwikkelde Frits Langeveld, eigenaar van het pand, plannen om De Karseboom te verbouwen tot een nieuwe horecagelegenheid, maar dat kwam er in de praktijk niet van. Langeveld wilde onder meer dat er eerst een totaalplan voor de Groeneplaats en de Vismarkt zou komen, voordat hij iets met De Karseboom zou gaan doen. Een paar jaar geleden diende hij bij de gemeente nog een plan in om een visrestaurant in De Karseboom te beginnen met bereiding van de vis in De Waag, maar dat haalde het niet. In 2017 kochten Adri en Mieke Mantje De Karseboom, waarna het pand onderdeel werd van hun plannen voor nieuwbouw op de plek van de in 2012 afgebrande J'Elleboog.

Daar komt volgens plan op de begane grond een zogeheten commerciële plint (van in totaal 370 vierkante meter) die in vier ruimtes voor winkels, horeca, kantoor of ander bedrijfsmatig gebruik kan worden opgedeeld. Daarboven komen op de eerste en de tweede verdieping 14 tweekamerappartementen die op termijn in de verkoop gaan.