Jaar rijverbod na

dodelijk ongeval

De rechtbank in Alkmaar heeft een 34-jarige man uit Oudeschild conform de eis een rijverbod van een jaar gegeven voor het veroorzaken van een dodelijke aanrijding. De man sloeg op 26 oktober 2017 op de Schilderweg met zijn shovel onverwacht en zonder richting aan te geven af, waarna een tegenligger hem niet meer kon ontwijken.

De verstandelijk beperkte Texelaar zat vanwege de zaak vorig jaar november al in het verdachtenbankje. Ook toen eiste het Openbaar Ministerie een rijverbod van een jaar, maar bepaalde de rechtbank dat de man eerst verder psychisch moest worden onderzocht. Daarbij moest specifiek worden gekeken of hij capabel genoeg was om landbouwvoertuigen zoals shovels te besturen, of het ongeval hem ondanks zijn beperking was aan te rekenen en of het in de toekomst verantwoord was hem te laten deelnemen aan het verkeer. De man beschikt alleen over een tractorrijbewijs.


Het OM zag twee weken geleden geen aanleiding de strafeis te wijzigen op grond van de uitgebrachte rapportages. Daarin stond dat de Texelaar verminderd toerekeningsvatbaar is en de kans op herhaling klein moet worden ingeschat. De Texelaar, aldus de rapportages, zou door het ongeval juist risico’s gaan vermijden.


De rechtbank onderschreef de conclusies over de verminderde toerekeningsvatbaarheid, maar niet die over de kans op herhaling. Juist door zijn beperking mist de Texelaar het in- en overzicht om te anticiperen op onverwachte gebeurtenissen, vond de rechtbank, die benadrukte dat het zeker in het verkeer soms noodzakelijk is snel te reageren. De rapportages, die concluderen dat de man door zijn inschattingsfout niet meteen ongeschikt is om deel te nemen aan het verkeer, zeggen in die zin niets over het gevaar op herhaling, aldus de rechtbank.


Bij het ongeval ruim drie jaar geleden raakte een 95-jarige vrouw dusdanig zwaargewond, dat zij korte tijd later overleed. De fatale botsing ontstond toen de Texelaar zijn shovel op het laatste moment vlak voor een hem tegemoetkomende auto linksaf een weiland wilde insturen. De bestuurder van de auto, met in totaal drie inzittenden, kon niet meer op tijd remmen. Het 95-jarige slachtoffer zat naast hem op de passagiersstoel.