Uitsnede van de omslag van "De 66 van Texel".
Uitsnede van de omslag van "De 66 van Texel". Foto: Zilte Zaken

"De 66 van Texel"

“De 66 van Texel” is de titel van een boek vol met “Inspirerende hardlooproutes over Texel”. Maar ook interviews, hardloopverhalen, columns en tips en trucs van hardloper en fysiotherapeut Robert Bakker.

Tijdens de eerste lockdown kwam het werk van fysiotherapeut stil te liggen en kwam hij thuis te zitten. "Ik voelde me letterlijk opgesloten. Toen ben ik gaan hardlopen. Dat kon gelukkig nog wel. Lopen is voor mij pure ontspanning. Toch er uit kunnen. Een stukje vrijheid en ontspanning, waarbij je volop kunt genieten van de omgeving. We hebben op Texel het voorrecht dat we de ruimte hebben om dit soort dingen te kunnen doen.


Allerlei verschillende soorten landschappen op een relatief klein stukje. Strand, bos, duin, polder, verzin het maar, je kunt het allemaal tegenkomen tijdens een rondje hardlopen. Zóveel mooie natuur en mooie gebieden. Op amper tien kilometer van elkaar. Als je van de ene kant van het eiland naar de andere kant loop en schuin oversteekt, kom je bij wijze van spreken elk natuurgebied in Nederland tegen. Miljoenen mensen die jaarlijks hier naar toe komen doen er een moord voor.

Ik liep verschillende routes, steeds vanaf een ander startpunt op het eiland. Bijvoorbeeld vanaf Dijkmanshuizen, vanuit de Slufter en noem maar op. Routes van twee, maar ook van 21 kilometer. Soms wel drie tot vier korte routes per dag. Uiteindelijk is ook die van de “60 van Texel” er ingekomen. Toch een iconisch hardloopevenement, dat kon natuurlijk niet ontbreken. Totaal werden het er 66 verschillende, kort en lang. Eigenlijk is het een routeboek geworden voor elk niveau en soort loper, iedereen kan een route naar wens uitkiezen. Misschien ook eentje waar je niet zo snel aan gedacht zou hebben.

Ik ben naar Ronald Biesboer van Zilte Zaken toegestapt, met de vraag: Kunnen jullie hier iets mee? Ronald (uitgever), Ralph (Grabowski, vormgever) en Joop (Rommets, tekstschrijver). We delen onze passie voor hardlopen. We zijn met z’n vieren bij elkaar gaan zitten."

Het resulteerde in een boek met daarin in woord en beeld 66 hardlooproutes, interviews, columns en verhalen, onder meer van elite lopers zoals Michel Butter. In het interview vertelt hij bijvoorbeeld hoeveel Texel voor hem als hardloper te bieden heeft. Hij zegt: "De loopomstandigheden op Texel zijn prachtig. En stap je in Den Helder op de boot, dan ben je echt weg." Robert: “Van Michel wist ik dat hij regelmatig op Texel traint. Ook triatleet Ingrid van Lubek kom uitgebreid aan het woord.


Ook een verhaal over Ronald Schröer, winnaar van de Texel Halve Marathon, en over Piet en Coby Bakelaar. Een aantal van mijn hardloopgroepen vertellen hoe ze zijn begonnen met hardlopen en wat het met hen doet. Er staan een aantal columns van mij in. Gericht op hardlopen, met wetenschappelijke kennis, de filosofie er achter en de gedachtegang die ik volg: je hoeft niet hard te lopen om te kunnen hardlopen. Zo is het een compleet hardloopboek over Texel geworden.


"De 66 van Texel”, 1996 pagina's à €19,95, verschijnt in april 2021 en is nu alvast te online bestellen.