Afbeelding
Foto:

Koopzondag in Den Burg

In Den Burg is het deze maand tot en met 23 augustus iedere zondag koopzondag. Van 12:00 tot 16:00 uur zijn bijna alle winkels open. Sommige wijken af en zijn geopend van 11:00 tot 15:00 uur. Tussen het shoppen door kun je voor koffie met gebak, een Texels biertje of een smakelijke lunch terecht op een van de vele gezellige terrassen of in de horecagelegenheden van het dorp.
Foto: Liselotte Schoo

Over Den Burg

Den Burg is het grootste dorp op Texel en telt 7.470 inwoners (2019); dat is ongeveer de helft van het aantal inwoners van Texel. In het dorp staat ook het gemeentehuis van de gemeente Texel. Ook heeft het een openbare bibliotheek, een bioscoop en een zwembad.

Uit archeologische opgravingen is gebleken dat de plek waar het dorp ligt al lang bewoond wordt.
Zo heeft er vermoedelijk een Friese burcht gelegen die in de zevende eeuw is verwoest.
Daarbij wordt gedacht aan Franken.

In 1345/1346 is het dorp opnieuw door een vestingwal omgeven door graaf Jan van Beaumont. De in het dorp gelegen kloosterhof (of uithof) bouwde hij om tot het bestuurscentrum van het eiland. Het ringvormige patroon van de straten in het centrum herinnert nog aan het vestingkarakter.

De Oudheidkamer is gevestigd in een van de oudste huizen van Den Burg en stond in 2013 model voor het 94e Delfts blauwe huisje van KLM.