Noordkop spant kort geding aan tegen andere vliegroute Vliehors

Diverse organisaties op Texel hebben een kort geding aangespannen tegen de andere vliegroute voor straaljagers boven de Vliehors.

Het kort geding is aangespannen bij de bestuursrechter in Alkmaar door het Paracentrum, de dorpscommissie en de ondernemersvereniging van De Cocksdorp en Eierland, vakantiepark De Krim, strandpaviljoen Kaap Noord en de gemeente. Volgens Piet Standaart, die De Cocksdorp en Eierland begeleidt in de stappen tegen de andere vliegroute, is het nu afwachten hoe en wanneer de rechter de zaak verder oppakt.

De partijen hebben het kort geding aangespannen tegen een beschikking die de Inspectie Leefomgeving en Transport (een agentschap van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) op 14 november heeft afgegeven. De gemeente tekende, op advies van de Omgevingsdienst, geen bezwaar aan toen de ontwerpbeschikking ter inzage lag, waardoor de Noordkop nu met een kort geding tegen de andere vliegroute in actie moet komen. Aansluitend daarop is een bodemprocedure nodig. De uitspraak van de rechter in het kort geding is volgens Standaart bepalend voor de zwaarte van de benodigde procedure.

De zorg in De Cocksdorp en Eierland is dat als gevolg van andere vliegroute voor oefeningen op de Vliehors, de geluidshinder voor de Noordkop gaat toenemen. Er is vanuit de Noordkop inmiddels een alternatieve route voorgesteld, zodat straaljagers boven de Vliehors meer de kustlijn van de Noordzee blijven aanhouden, waardoor ze minder dicht in de buurt van Texel hoeven te komen.