Dave Dijkstra en Rob Vos bij De Pelikaan.
Dave Dijkstra en Rob Vos bij De Pelikaan. Foto: Jeroen van Hattum

Pelikaan ingewisseld voor toekan

Hij begon in de zomer van 1997 als bedrijfsleider van De Pelikaan, nadat het hotel destijds net was overgenomen door JJ Vastgoed Beheer in het Friese Lemmer.

De toen 23 jaar oude Rob Vos - die de Hogere Hotelschool had gedaan in Leeuwarden - voelde zich goed thuis bij het hotel aan de Pelikaanweg en bleef eraan verbonden. In 2001 werd hij huurder van De Pelikaan en in 2005 werd hij eigenaar van het complex waarna in 2008 en 2009 een grote verbouwing volgde tot het huidige hotel met 61 kamers, het restaurant, de Pelipub en vier zalen voor bijeenkomsten en congressen. Het achterliggende appartementencomplex telt 68 appartementen waarvan de helft door De Pelikaan wordt verhuurd.

Stilzitten is er volgens Vos na de verkoop van het hotel niet bij; samen met Dave Dijkstra blijft hij vanaf volgend jaar actief voor De Pelikaan Vakantiewoningen, Hotel Noordzee en de verhuur van hotelkamers bij De Vlijt op het vliegveld. Samen met Marnix Koopmans doet hij het restaurant van Noordzee en Vos blijft zich bezighouden met De Pelikaan Catering, Paul Patat en het restaurant van De Vlijt.


De Pelikaan bestaat sinds 1934. Het hotel werd vernoemd naar een vliegtuig van Fokker met de naam Pelikaan, omdat het gebouw destijds de vorm van het vliegtuig had. Binnenkort prijkt er een toekan, de tropische vogel met opvallende oranje snavel die al decennialang het vaste logo van de familie Van der Valk is.