Pelikaan in handen Van der Valk Hotels

Hotel De Pelikaan aan de Pelikaanweg nabij De Koog komt per 4 januari 2021 in handen van Van der Valk Hotels.

De familie Van der Valk neemt het hotel over van eigenaar Rob Vos die 23 jaar lang de scepter bij De Pelikaan heeft gezwaaid. Van der Valk toonde 1,5 jaar geleden voor het eerst interesse in De Pelikaan. Na een serie gesprekken besloot Vos het hotel plus het achterliggende appartementencomplex aan Van der Valk over te doen. Volgens hem was er geen enkele noodzaak om De Pelikaan te verkopen, maar gaven de gesprekken met Van der Valk hem voldoende vertrouwen dat het hotel bij hen in de toekomst in goede handen zal zijn. De circa veertig medewerkers van De Pelikaan gaan mee naar Van der Valk dat door de overname voor het eerst voet aan land zet op één van de Waddeneilanden.


De Pelikaan draagt vanaf volgend jaar de nieuwe naam Van der Valk Hotel De Koog-Texel en wordt vanaf 4 januari geleid door de 26-jarige Derk Langebeek. Hij is een zoon van Tjomme Langebeek en Corry van der Valk die jarenlang het hotel van Van der Valk in Drachten leidden. Derk behoort tot de zogeheten 'vierde generatie' van de familie Van der Valk. Grondleggers van het concern waren Martinus en Rie van der Valk die in 1862 met een eetcafé in Voorschoten begonnen. Tjomme Langebeek en Corry van der Valk hebben drie zonen van wie zoon Sjoerd de scepter zwaait bij Van der Valk in Drachten en zoon Stijn het Van der Valk hotel in het Groningse Hoogkerk leidt. De familie heeft binding met Texel omdat hun oma Corry van der Valk-de Wit geboren en getogen is op boerderij ‘de Vooruitgang’ in Eierland. Bij Van der Valk is het vast gebruik dat iemand van de familie in de leiding van de hotels zit.


Vos gaat na de verkoop verder met De Pelikaan Catering, Paul Patat en het restaurant van De Vlijt. Samen met Dave Dijkstra gaat hij verder met De Pelikaan Vakantiewoningen (verhuur van luxe villa's op Texel), de verhuur van hotelkamers op De Vlijt en met Hotel Noordzee in De Koog. Vos runt daar samen met Marnix Koopmans het restaurant. Dijkstra is nu nog general-manager van De Pelikaan en wordt vanaf januari compagnon van Vos.


Volgens een woordvoerder van Van der Valk blijft het hotel vanaf 4 januari gewoon in bedrijf en wordt de komende tijd de 'look and feel' van Van der Valk erin aangebracht. Dat betekent aanpassing van het interieur van hotel, restaurant en de vier zalen die er sinds de grote verbouwing in 2008 en 2009 bij zijn gekomen. Bedoeling is dat er ook een afbeelding van de toekan (het logo van de familie Van der Valk) bij het hotel komt. Dat wordt volgens de woordvoerder naar verwachting in de vorm van vlaggen of mogelijk een afbeelding op de gevel. Meer op pagina 5.