Anders bekeken...

De Sjoel…


Een bijzonder gebeuren, de kerstvieringen dit jaar. Het lied is altijd zo mooi: "Komt allen tezamen”. Maar aan deze oproep kon geen gehoor worden gegeven. De altijd zo drukbezochte kerstnachtdienst werd nu opgeluisterd door Kees de Dominee, Henk Vroom de gitarist, Rob Hodzelmans de organist Sophie, Iris, Roxanne, het vrolijke jeugdige zang trio, Jan Krotje opname en geluid, Marian Krotje ouderling en Jozien voorzang. Drie ouders mochten meekomen, toen kwamen wij op 12.

Twaalf volgelingen in de Maartenskerk, twaalf discipelen in de sjoel. Ooit begon het gewoon klein, saamhorigheid in klein formaat die uitwaaierde naar alle windstreken. Nu vele mensen door de lucht verbonden door techniek waar men vroeger nog geen weet van had. Als je kerkdienst gemist aanklikt, is het geluid en beeld in je huiskamer. Als je Andre Rieu wil kijken in de St Pieterskerk in Maastricht, geen probleem. De dienst in de sjoel van 2019 speelt zo door uw boxen. Als een engelen koor door het luchtruim komen de sopranen onder uw gehoor. Bijzonder dat goede dingen blijven bestaan, de waarde blijft behouden, ook al zijn er moeilijke omstandigheden. In de oorlogskampen werd het mooiste “Stille nacht” gezongen. Was zelfs de kampleiding stil door klanken in de heilige nacht. De leerlingen van de sjoel zongen in Auschwitz, Bergen Belsen, ga maar door… in een meerstemmig hemels koor. Ik moest er aan denken toen Wil de Leeuw me antwoordde op Facebook.

In de onderduik speelde mijn vader heel veel sjoelspelletjes, om de tijd te doden en had vaak een hoge score’. Manlief, helemaal zat van de corona-aantallen en dreigende berichten van de Brexit, had de sjoelbak naar beneden gehaald en registreerde alle behaalde resultaten van de familie. Het kerststuk van tafel, de sjoelschijven soms door de lucht, maar erg leuk om te doen. Ik plaatste het voor de grap op Facebook, en daar verschenen vele foto's van sjoelende kerstvierders, druk bezig met in de ene hand een stapel houten schijven en in de andere hand een biertje.

Eltien in Portugal haalde 112! Bij de Familie Brouwer werd Ome Jan heel fanatiek, maar toch verslagen door gewichtheffer Mike met 123. Fiona met haar gezin in Den Burg een grote kanjer, ze behaalde 124! Ik was al blij met in elke poort 5 schijven en kwam op 104. Hendrik overtrof zelfs Cornelis en onze familie de volgende dag met 110. Wil is de winnaar met 126, het zit vast in haar genen. Het oude spel is wereldberoemd, kampioenschappen in vele landen. Daar werd 145 behaald. 144 plus 1. Twaalf x twaalf plus die ene. Die krijg je extra. Een mooie saamhorigheidsgedachte, twaalf in die kerk, plus die ene, die ene in de houten kribbe. Een gezond en gelukkig Nieuwjaar voor u allemaal.

Jozien