Leden van Gymvereniging Texel eerder dit jaar in actie in de TX Sporthal.
Leden van Gymvereniging Texel eerder dit jaar in actie in de TX Sporthal. Foto: Gerrit Verhoeven

Het gaat goed met

Gymvereniging Texel

Het gaat goed met Gymvereniging Texel (GVT). De club die in 2014 nog met opheffing werd bedreigd, is na de doorstart gegroeid van 200 naar circa 300 leden. Als vanouds bakt GVT op oudejaarsdag oliebollen, de kraam staat bij de Jumbo in Den Burg.

GVT, opgericht in 1923, koerst met gunstige wind af op het 100-jarig jubileum. Daar zag het niet naar uit in 2014, toen de club door een diep dal ging en zelfs een opheffingsvergadering uitschreef. Zover lieten Texelaars die GVT een warm hart toedragen het niet komen. Een nieuw, faciliterend bestuur, wist het tij te keren en zette de nodige stappen om de continuïteit terug in de vereniging te krijgen.

Voorzitter Kees Duin: “We zijn de afgelopen jaren gegroeid. In ledental en – ook héél belangrijk – we hebben continuïteit op de werkvloer. We zijn heel blij met de terugkeer van onze trainers Yvonne Bruining en Nico Stoter. Zij zijn een constante factor binnen GVT, die voor stabiliteit zorgen. Daarnaast zetten we met jonge trainers stappen om die continuïteit in de toekomst voort te zetten. Sil Gaaff geeft les en een paar jonge trainsters worden begeleid. We hopen daarmee dat de vereniging met hen ook in de toekomst onder goede leiding staat.

Goede leiding is in de gymnastiekwereld een uitdaging. Daarvoor werken we nu ook samen met Betsie Verhoeven van Sportstichting Texel. Betsie begeleidt een studente die stage loopt bij de vereniging. Anders dan bijvoorbeeld een voetbalclub, waar ouders voor begeleiding kunnen zorgen, ligt bij de verantwoordelijkheid in de gymwereld de lat hoger. Wij kunnen niet zonder professionals.

Héél blij zijn wij met de faciliteiten in de nieuwe TX Sporthal. De springkuil, waar destijds niemand buiten de gymwereld het nut van leek in te zien, hebben we “voor de poorten van de hel” weggesleept. Via een motie in de raad hebben we dat voor elkaar gekregen. Wel door zelf voor een groot de kosten te betalen. Het geld kwam vooral uit extra acties, zoals de oliebollen die we elk jaar bakken.

Dat doen we al sinds 1975. Die inkomsten zijn, naast continuïteit op de werkvloer, een levensader voor de club. Neem de subsidie van de gemeente. Die was in het verleden veel groter, totdat daar een streep doorheen werd gezet. De gemeente heeft wel de mond vol over het IJslandse Model, dat zich richt op de jeugd, het vertaalt zich niet in subsidie aan sportclubs, laat staan aan de gymverenigingen.

Bedenk daarbij dat 95 procent van onze leden 12 jaar en jonger is. Als je, zoals de tennisclub, veel oudere leden hebt, dan kun je de contributie makkelijker kostendekkend maken. Bij ons mag de contributie, hoe slecht de financiële situatie van de ouders ook, geen belemmering zijn voor het lidmaatschap. Die houden we laag. Voor wie dat echt een probleem is, zijn er regelingen.”

Donderdag, op oudejaarsdag, bakken vrijwilligers van GVT, met als spin in het web Renske van IJsseldijk, oliebollen. "Onze kraam staat van 9:00 tot 15:00 uur bij de Jumbo in Den Burg. De opbrengst van de oliebollen die deze supermarkt verkoopt, is voor GVT. Een mooie opsteker. We hebben ook bedrijven benaderd. Als tegenprestatie voor het sponsorbedrag krijgen zij een zak oliebollen. De Lions Club helpt bij de bezorging. We bieden bedrijven ook bonnen voor oliebollen. Die kunnen zij in hun kerstpakket doen, die hun medewerkers bij ons kunnen "verzilveren” voor oliebollen. Wie ook oliebollen wil, kan deze via onze website (www.gvtexel.nl) bestellen.