Jens Barhorst van Westerbuurt bij Oost werkt in het familiebedrijf. "Iedereen die bij Oosterend fietst of het Boerenommetje wandelt ziet onze dieren."
Jens Barhorst van Westerbuurt bij Oost werkt in het familiebedrijf. "Iedereen die bij Oosterend fietst of het Boerenommetje wandelt ziet onze dieren."

Boer zijn bijzondere levensstijl

Vertel iets over jezelf.

Ik ben Jens Barhorst, 23 jaar, geboren en getogen op Westerbuurt, net voor het dorpje Oost. Met mijn ouders Herman en Annette heb ik daar een boerderij. Ik heb een zus, Marise, en een broer, Jelmer.


Je werkt in de agrarische sector op Texel. Wat maakt dat zo aantrekkelijk?

Wat mij aanspreekt is de vrijheid, het buiten werken, het ondernemen. Ondanks veel regels en weinig rendement vind ik het leuk en zie ik kansen en mogelijkheden. Boer zijn is gewoon een bijzondere levensstijl; werk en privé lopen door elkaar heen. Je moet wel altijd werken, maar je bent ook altijd lekker thuis.


Je moet het boetje bij het schuurtje houden

Wat voor bedrijf heb je?

We hebben een bedrijf met Texelse schapen, melkkoeien, legkippen en agrarisch natuurbeheer.


Een paar jaar terug zei ik dat ik alleen maar koeien wilde houden, maar ik heb mijn visie en gedachten daarover iets bijgesteld. Steeds meer besef ik dat de plek waar wij wonen en werken bijzonder is en dat de veelzijdigheid het juist aantrekkelijk maakt.


Hoe is het om te werken in een familiebedrijf?

Erg leuk! Niet altijd even makkelijk, maar erg mooi om dit samen met mijn ouders te kunnen doen. Ik krijg veel vrijheid van mijn ouders om zelf dingen te ondernemen en op te pakken. Dit is erg belangrijk voor je ontwikkeling en elke generatie boert anders. Ik heb afgelopen zomer bedacht om lamsvlees van onze eigen lammeren te gaan verkopen. Later is daar ook rundvlees van onze melkkoeien bijgekomen.


Onze schapen en lammeren lopen het hele jaar buiten en eten dus altijd vers gras. En we hebben nu witte legkippen. De eieren verkopen we in een stalletje op het erf, maar inwoners van Oosterend kunnen ook kiezen voor een eierenabonnement. Elke zaterdag rijd ik een bezorgrondje door Oosterend met de eieren.


Iedereen die bij Oosterend fietst of het Boerenommetje wandelt ziet onze dieren. Komend jaar gaan we de zichtbaarheid van onze legkippen vergroten. Dat is toch leuk om die mooie witte kippen te zien scharrelen.


Kleinschalig of grootschalig?

Voor mij is dat kleinschalig. Wij boeren eigenlijk altijd al wat kleinschaliger. Een mooi gezegde van mijn vader waar ze me gelukkig vaak nog aan herinneren “je moet het boetje bij het schuurtje houden”. Ik presenteer mijn vleesverkoop als Boer Jens, www.boerjens.nl, om het kleinschalige en persoonlijke te benadrukken.


Wat doe je nog naast de boerderij?

Ik zit in het bestuur van de Agrarische Jongeren Texel (AJT). In onze sector werk je vaak op je eigen bedrijf en spreek je niet vaak andere boerencollega’s. Het is gezellig om elkaar zo te ontmoeten en samen wat van elkaar te leren. We vragen ook sprekers, zo leer je weer wat bij. Ook zit ik in de jongerenraad van Friesland Campina. Met drie anderen vertegenwoordigen wij Noord-Holland. Het leuke van dit soort dingen is dat het leerzaam is, je blik verbreedt en je leert veel andere mensen kennen.


Je voorgangers in deze serie Valerie Jongeneel en Joram Timmerman zeggen over je: “Hij is een volgende generatie, vol met ambitie en zin in ondernemen. Ziet kansen, heeft een warm hart en geeft altijd een eerlijk antwoord.” Herken je jezelf daarin en kun je daar iets over zeggen?


Wat lief! Ik hou er van om spontaan dingen te doen. Zowel in de onderneming als privé. Ik kijk ook met veel respect naar Joram en Valerie, ondanks alle tegenslagen blijven ze kansen zien.


Wat heeft het afgelopen jaar je geleerd?

Ik had al langer het idee iets te gaan doen met de lokale markt en zelf producten te gaan verkopen van onze eigen boerderij. Het is heel leuk om nu direct met de consument te praten. Ik miste die interactie op de boerderij wel een beetje. De pandemie brengt misschien juist ook wel de waardering voor lokaal geproduceerd voedsel terug. Hierin zie ik zeker een kans.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Erg betrokken, maar toch op zichzelf. We zitten op een eiland, dus erg belangrijk om iedereen te vriend te houden. Je moet het met z’n allen doen.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Authentieke elementen zoals schapen op de dijk, kotters in de haven.


Wat zou er op Texel anders mogen of verdient meer aandacht?

Er zou meer aandacht voor voldoende betaalbare woningen voor jongeren moeten zijn. Probeer ze hier te houden, het is onze toekomst. Eenmaal weg komen ze niet zo snel terug.


Wie verdient een grote pluim op Texel?

Alle ondernemers die creatieve oplossingen verzinnen in deze pandemie. Ik ben er van overtuigd dat als jij blijft wachten tot het gras weer groen wordt, dat het dan te laat is.


Hoe kijk je aan tegen het toerisme?

Het toerisme is erg belangrijk voor het eiland, voor de economie en werkgelegenheid.


Wat doe je over vijf jaar?

Haha, ik heb dit jaar net geleerd om wat meer in het nu te leven en met vandaag bezig te zijn. Maar ik hoop over 5 jaar dat ik het bedrijf heb kunnen overnemen en we op mijn manier klaar zijn voor de toekomst.


Wie zie je graag in een volgende 'Eiland Van...' en waarom?

Fenneke Lap. Ik zit samen met haar in het bestuur van de Agrarische Jongeren Texel. Ze is een hele gezellige meid waar je mee kan lachen en is een echte aanpakker en ondernemer.