Afbeelding
Foto: Eigen foto

mr Natalie schrijft...

2021


Toch nog een column van mijn hand en hart in 2020. Ook al kreeg je vorige keer wellicht het idee dat het mijn laatste column van dit jaar zou zijn, dat was het in zekere zin ook. Het was mijn laatste stuk voor de Texelse Courant voor dat tijdperk. Aan alles kun je zien dat zich om ons heen als het ware een nieuwe wereld ontwikkelt. De kans is groot dat deze periode om allerlei redenen opgenomen zal worden in de geschiedenisboeken van onze (klein-)kinderen, ook omdat dit een periode is waarin de oude structuren die niet meer passen worden weggevaagd. Terwijl sommige oudere structuren juist blijven staan als stevige basis voor het nieuwe. Onderwerpen als de voedselketen, contant versus pin en crypto blijven ook in het nieuwe jaar radicale veranderingen ondergaan voor ons dagelijks leven. Benieuwd wat ik bedoel…? Pak een kop thee of koffie en lees lekker mee?

Om met het eenvoudigste te beginnen. Heb je de enquête van De Nederlandse Bank al ingevuld? In oktober 2020 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) een vragenlijst op haar website geplaatst over de digitale euro. In samenwerking met de ECB doet DNB onderzoek naar de mogelijkheid om naast eurobiljetten en -munten ook een digitale euro uit te geven. De kans is groot dat deze er in 2021 komt. Daarnaast is DNB al vanaf 2016 full focus bezig in de strijd tegen cyberaanvallen. In lijn met de verdere digitalisering staan cryptodiensten sinds dit jaar onder toezicht van DNB. En zijn er in ons land nu veertien partijen geregistreerd voor cryptocurrency. Kortom: er is een grote digitale omwenteling gaande in ons financiële systeem dat in het nieuwe jaar een groot thema zal blijven.


Daarnaast zal sustainability een groot thema voor velen van ons zijn in 2021. En dan doel ik niet op de betekenis van het woord zoals NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) dat met ons delen. Maar op de sustainability in je eigen leven in de huidige economie. Bijvoorbeeld door de volgende vragen te beantwoorden. Is mijn hypotheek nog sustainable voor de komende 30 jaar? Hoe sustainable is mijn hoge maandelijkse overhead? Hoe sustainable is mijn auto? Belangrijke vragen in verband met de voorspellingen van economen voor het jaar dat nog komen gaat.


Tot slot is de verwachting dat de stem van het gewone volk steeds meer zal worden gehoord. En dat nieuwe sociale bewegingen, nieuwe influencers en politieke systemen met een meer humanitaire inslag op de voorgrond zullen treden. En samen zullen werken aan verbeteringen van de omstandigheden voor alle normale burgers, voor ons dus. Een boodschap van hoop dus voor 2021 te midden van alles.


Mocht je nog steeds denken, waar heeft deze advocaat het over? Overweeg om de komende weken van de lockdown zelf op onderzoek uit te gaan op het world wide web. Of.. laat je verrassen bij je eerste betaling met je digitale biljet of cryptocurrency.

Als Texelaar en zelfstandig ondernemer kijk ik enorm uit naar de menselijke touch en de prachtige (digitale) samenwerkingen die gaan ontstaan. I ám ready. Jij? Ik wens je een inspirerend 2021 toe.


Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker