Afbeelding
Foto: Eigenaar

De kant langs

Plaag of zegen?


2020, een jaar om snel te vergeten? Inderdaad, we werden getergd. Hier de Top 7 van plagen uit het afgelopen jaar.


7. Snelheid. Het hing al een tijdje boven ons hoofd: de snelheid naar 60 km/uur. De CROW-richtlijn Duurzaam Veilig zegt dat onze wegen, met uitzondering van de Pontweg, niet breed genoeg zijn voor 80 km/uur. De Oosterenderweg, net 90 cm verbreed (!) heeft de primeur.

6. Parkeren. Een hoofdpijndossier. Rondrijdende toeristen op zoek naar een plekje geselen woonwijken, het doembeeld van blik op de ijsbaan, winkelend publiek dat zich door de korte parkeerduur moet haasten en bezorgde ondernemers.

5. Bedden. Een etterende zweer. Niemand weet hoeveel er precies zijn, wat we met slapende slaapplaatsen aan moeten en mogen we die spookslaapplaatsen nu wel of niet verslepen? Het bezorgt ons slapeloze nachten.

4. Toeristen. Ooit binnengehaald met de rode loper, nu verguisd. Verstoren onze rust, kunnen dat virus met zich meeslepen, houden zich niet aan de afstand, zijn onbeleefd of onbeschoft. En veel te veel.

3. Werk aan de weg. Het wegennet is op veel plekken een bouwput. Te beginnen op de Vismarkt. Straatstenen lagen er nog amper in of moesten er al weer uit. Berucht ook de reconstructie van de Emmalaan, de Nieuwlanderweg en de Oosterenderweg. Bermen van sluipwegen moesten het ontgelden.

2. Fietspaden. Oproer over de afsluiting van het fietspad Ceres. De verzetsbeweging kraakte het slot van het hek en versleepte rotsblokken die de doorgang blokkeerden. Maria moest er aan te pas komen om het pad te effenen.

Aan de andere kant van het eiland opstand over de fietsstraat Zanddijk. De uitwerking van Natura 2000, dat natuurgrond voor een breder fietspad, moet gecompenseerd, pakt rampzalig uit. Veiligheid en natuur op gespannen voet. Dat kan niet de bedoeling zijn.

1. Corona. Dé kwelling van dit jaar. Niets en niemand ontziend. Legt horeca, winkeliers en andere ondernemers op de pijnbank, maakt ziek of erger, ontneemt ons vrijheid en dan die verstikkende mondkapjes. We hebben er de buik meer dan vol van. Tegen Covid-19 zeggen we daarom in 2021: Opgesodemieterd!





Niet echt leuk om het jaar zó zuur te eindigen. Laten we daarom onze knopen én onze zegeningen tellen. Hierbij de Top 7:


7: Groeneplaats. Daar verrees een nieuw complex. Door velen verguisd, maar na oplevering vooral geprezen. Nu nog De Karseboom, de Kantoorstraat (Kromme Elleboogsteeg), Rabobank en Chinees.

6. Toeristen. Ze waren een plaag, maar ook een zegen. Dankzij het enthousiasme waarmee ze van de zomer kwamen en geld spendeerden schoot de Texelse economie als een raket uit het dal.

5. Wezentuin. De terrasjes in het park brachten daar een sfeer en gezelligheid die zijn weerga niet kende. Wat velen betreft een blijvertje.

4. Ruimte. Tijdens de lockdown zaten we niet vast in onze huizen, maar konden naar buiten en genoten van de ruimte van het strand, de duinen, polders, etc.

3. Ondernemerschap. Nieuwe zaken op de Groeneplaats, overnames in de Parkstraat en ook elders op Texel meer staaltjes van ondernemerschap. Boeren hopen met een proef droogte te overwinnen.

2. Denise. Als een feniks uit de as herrees de Texelse veldrijdster. Op de glibberige parcoursen pakte ze medaille na medaille en met haar stralende glimlach veroverde ze onze harten.

1. Saamhorigheid. Hoe meer we bij elkaar op afstand werden gezet, des te sterker het saamhorigheidsgevoel. Texel, dat zijn we met z'n allen!


Een gezegend 2021!


Gerard