Rebecca gaat per 1 januari over in andere handen.
Rebecca gaat per 1 januari over in andere handen. Foto: Job schepers

Michel Arends draagt stokje Rebecca over

"Het is mooi geweest. Ik merkte dat het werk zwaarder werd, ook doordat ik met mijn gezondheid kamp. Mijn contact met de gasten ga ik het meeste missen. Maar het is tijd voor een nieuwe uitdaging, voor wat anders", stelt Michel Arends. Na achttien jaar neemt hij afscheid van Hotel Brasserie Rebecca. Vanaf 1 januari zwaaien Leon en Melvin van Sambeek de scepter bij het bedrijf in De Waal.

Achttien jaar is een hele tijd en Michel legde zijn ziel en zaligheid in het restaurant. Zijn vrouw Corine was verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het hotel, de administratie en de receptie. "Corine blijft hier voorlopig werken, ik ga eerst rustig kijken naar wat ik nu wil doen, ik emigreer niet naar Frankrijk in ieder geval", knipoogt hij naar de geruchten die de ronde deden. "Dat dachten mensen omdat we daar een huisje hebben, maar dat is verhuur. Wij emigreren niet."


Michel nestelde zich in de restauranttop op Texel en niet alleen toerist, maar ook Texelaar kwam speciaal naar De Waal om bij Rebecca te dineren. "Ik heb nog altijd heel veel plezier in de keuken. Het is geweldig om steeds weer iets nieuws te verzinnen. In de jaren heb ik altijd geprobeerd nooit hetzelfde op tafel te zetten en nieuwe dingen te proberen. Het idee van ons allen was dan ook om met Kerst diverse toppers nog eenmaal de revue te laten passeren voor de vaste gasten. Maar we weten allemaal hoe het zit. Een dergelijk afscheid zat er niet in, dat is jammer. We zouden nog één keer samen rocken in de keuken."

De lat voor de opvolgers is hoog gelegd. "Maar dat doen wij op onze beurt ook weer voor onszelf", stelt Leon, die al drie jaar in het bedrijf zit. Melvin kwam, met het oog op deze stap, vorig jaar over van Greenside en leerde het bedrijf afgelopen jaar kennen.

Vol vertrouwen

Ga er maar aanstaan, een horecazaak overnemen in deze spannende tijd. Het weerhoud de mannen totaal niet en ze zijn vol vertrouwen. "Het zijn geen leuke tijden voor de horeca, maar die slechte tijden gaan weer voorbij he! Dit is een prachtig bedrijf en naast het restaurant hebben we ook het hotel. Januari en februari zijn anders ook rustige tijden, laten we hopen dat er daarna weer wat mag. Ik werk hier nu tien jaar en dit is een prachtige stap", vertelt Leon. Melvin vult aan: "Ik was voor Rebecca al vijf jaar chef bij Greenside. Ik ben nu 36. Toen deze kans kwam, heb ik mezelf afgevraagd of ik nog langer in loondienst wilde blijven of dat ik deze kans wil grijpen. Over tien jaar doe je dat misschien niet meer. En natuurlijk is het best spannend, maar ook als je in loondienst bent kun je je baan kwijtraken. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit een succes gaat worden."

Vaste gasten

In de achttien jaar dat Rebecca werd geleid door Michel en Corine werd er een enorme vaste gastenkring opgebouwd -zowel op als van buiten Texel-, daar profiteren Melvin en Leon nu van. "Natuurlijk, maar dat werkt alleen als je kwaliteit blijft leveren. We hebben allebei veel ervaring in de keuken op hoog niveau, bij Rebecca en Greenside. We hebben er zin in, koken is echt onze passie."

Michel Arends kan terugkijken op een succesvolle periode. Hij maakte Rebecca tot een begrip dat de eilandgrenzen oversteeg en werd hij meerdere keren opgenomen in de Bib Gourmand-gids met 'alle restaurants met ultieme prijs-kwaliteit verhouding in één overzicht'. Hij wenst zijn opvolgers alle succes. "En ik heb daar veel vertrouwen in en aan alle trouwe gasten: bedankt."