Het zware, modderige parcours in Namen vroeg het uiterste van de rijdsters.
Het zware, modderige parcours in Namen vroeg het uiterste van de rijdsters. Foto: Alain van de Pontseele

Betsema derde in modderwedstrijd

Tijdens de Super Prestige wedstrijd veldrijden in Namen is Denise Betsema zondag achter de sterke favoriete Lucinda Brand en de verrassende Clara Honsinger als derde geëindigd.


Voor het eerst mocht Betsema weer eens starten vanaf de eerste startrij. Door de goede resultaten van het voorgaande weekend was zij de top 10 van de UCI, de daarvoor bepalende ranking, namelijk tot op één plek genaderd. Evenals vorige week in Gavere nam ze direct de leiding en brak de wedstrijd open. Aanvankelijk met de Hongaarse Kata Blanka Vas. Toen de laatste na een valpartij op het lastige parcours ten val kwam, zakte ze terug en kwam Brand juist op dat moment sterk opzetten. Aanvankelijk samen met Ceylin del Carmen Alvarado, maar die kon evenals de vorige wedstrijden het tempo van Brand en Betsema niet volgen. Betsema moest haar snelle start wat bekopen en kwam op een kleine achterstand van Brand te rijden toen ze juist op dat moment door een lekke voorband meer dan halve minuut achterstand opliep. Haar tempo zakte daardoor uiteraard flink in het gedeelte tot de materiaalpost waar zij van fiets kon wisselen.

Een verrassend optreden was er van de Amerikaanse kampioene Clara Honsinger (23), die van achteruit het veld tot bij Alvarado wist te komen. Betsema werd door haar lekke band door beiden achterhaald en zij vocht in het resterende deel van de wedstrijd met Honsinger een mooi duel uit voor de tweede plaats. Deze werd vooral bergop in de laatste ronde door Honsinger in haar voordeel beslecht.

Vandaag reed Denise in Herentals, maar deze uitslag was bij het drukken van de krant nog niet bekend. Overig programma (ov): 26 december: Heusden Zolder -Super Prestige/ 27 december: Dendermonde - Wereldbeker/ 1 januari: Baal - X2O/ 3 januari: Hulst - Wereldbeker.

Betsema belandt na haar lekke band 'in de sandwich' bij Honsiger en Alvarado.