Straaljagers in actie boven de Vliehors.
Straaljagers in actie boven de Vliehors. Foto: Koninklijke Luchtmacht

Wat ik zeggen wou - Geluidsoverlast

Ik sluit me volledig aan bij briefschrijver Tom Rombout (18 dec,), die zeer terecht de opvattingen van Menno Stam uit Den Burg (15 dec.) baarlijke nonsens noemde. Toen ik dat stuk van Stam las dacht ik die man maar eens een paar uurtjes op een intensive care afdeling van een ziekenhuis zou moeten zien hoe ’n vreselijk einde corona slachtoffers soms te wachten staat. Dan houdt hij misschien op met zijn gevaarlijke bewering, dat een doorsnee griepachtig virus geen speciale bedreiging vormt. Op de rest van zijn wartaal ga ik niet in.

Rombout ‘snapt eerlijk gezegd niet waarom de TC dit plaatst’.

Dat is de kernvraag wat mij betreft. Wat heeft de redactie bezield?

Hoofdredacteur Job Schepers trekt gelukkig een heel lang boetekleed aan. Hij vindt dat iedereen een stem moet hebben, waarbij alles gezegd moet kunnen worden, mits er geen beledigingen of bedreigingen in staan. Hij vindt nog steeds dat er voor ieder geluid ruimte moet zijn.

Wel Job, inderdaad is er vrijheid van meningsuiting in ons land, ja, zelfs op Texel. Maar dat betekent niet dat iedereen die ongevraagd een portie opruiend materiaal naar een krant stuurt ook het recht heeft zijn rotzooi gepubliceerd te krijgen. Geef hem de ruimte om bovenop het Loodsmansduin zijn abjecte meningen te verkondigen (de Engelsen hebben in Londen de Speakers Corner waar zelfs warhoofden niets in de weg wordt gelegd als ze hun opinies de vrije wereld inblazen), maar voel je niet verplicht om bijna een halve pagina ter beschikking te stellen van een QAnon aanhanger als Stam. Wegens ruimtegebrek, schrijf je, werden er geen kanttekeningen bij geplaatst. Nou, ik had wel ergens in de krant wat plaats kunnen vinden.

Misschien was er naar de mening van de redactie ook geen ruimte voor een verslag van de speciale gemeenteraadsvergadering van woensdag 16 december, waarin, door de krant aangekondigd, Texels Belang vragen zou stellen naar aan leiding van de geluidshinder affaire die de mensen in de Noordkop bezig houdt. Even ter herinnering: de krant meldde op 4 december dat we in de toekomst meer geluidshinder zullen krijgen door een andere vliegroute voor straaljagers. De beschikking hiertoe heeft lang ter inzage gelegen, maar B en W hebben verzuimd te protesteren.. Nu schijnen instanties te proberen 50.000 Euro bij elkaar te krijgen voor een kort geding om de inmiddels toegewezen beschikking alsnog van tafel te krijgen. De gemeente overweegt hieraan een financiele bijdrage te leveren. Het moet niet veel gekker worden.

B en W hebben geen protest aangetekend, zo leerde de TC van 8 december, omdat de Omgevingsdienst Noord Holland Noord zei dat het met die geluidshinder wel goed zat. Na wat aanporren van gemeenteraadsleden gingen B en W toch nog aanvullend advies vragen, onder meer aan de Omgevingsdienst. Op 11 december schreef de TC dat Texels Belang spoedvragen over deze kwestie had gesteld voor de raadsvergadering van 16 december. Ik zou wel willen weten of Texels Belang op die gemeenteraadsvergadering te berde heeft gebracht dat de burgemeester zelf voorzitter is van die dienst, en dat het misschien toch wel raar is als de burgemeester aan zijn eigen dienst (een no nonsens organisatie’’ zegt de dienst van zichzelf) advies vraagt. Maar helaas, in de TC van 18 december kon ik geen verslag vinden.

Jan Heemskerk, De Cocksdorp.

Naschrift: De vragen waren nog niet beantwoord, zodoende ook nog geen verslag. De andere kwestie is afgesloten.