Valerie Jongeneel en Joram Timmerman in de tuin van Gastrofarm Op Oost beleefden een roerig jaar.
Valerie Jongeneel en Joram Timmerman in de tuin van Gastrofarm Op Oost beleefden een roerig jaar. Foto: Gastrofarm Op Oost/Liselotte Schoo

[EILAND VAN...]Iedere dag kijken naar wat wél kon

Valerie Jongeneel en Joram Timmerman zouden met Pasen "Gastrofarm Op Oost" openen. Maar corona zorgde dat alles anders liep dan gepland. Ondanks tegenslagen blijven ze positief en strijdig. Hoe doen ze dat?

GastroFarm ‘op Oost’ staat op een bijzondere plek. Hoe beleven jullie dat zelf?

Het is zeker een bijzondere plek. Aan de oostzijde van ons eiland, nabij de Oude Oesterhaven aan het Texelse Wad. Daar waar de zon opkomt en ons dagelijks verrast met prachtige vergezichten, magische kleuren en de zilte oostenwind.


Welke impact heeft de coronacrisis voor jullie en jullie bedrijf?

We hebben in november 2019 de sleutel ontvangen van het toenmalige Waddenzicht. Een groepsaccommodatie die wij wilden omtoveren tot een gastronomische bestemming. We waren van plan om rond Pasen 2020 open te gaan met ons hotel & restaurant. We hadden immers de deuren van het Kook Atelier in de Gravenstraat al gesloten, om vervolgens op Oost te heropenen.


En toen kwam corona…. Dit beïnvloedde de levertijd en de prijzen van bouwmaterialen. Maar later zorgde het ook het voor de sluiting van de horeca en het einde van het evenementenseizoen. Helaas was geen enkele steun maatregel op ons van toepassing, toen niet en nu nog steeds niet.


We hadden al een aantal bouwkundige tegenslagen verwerkt en door deze laatste tegenslag hebben we moeten besluiten de nieuwbouw van het restaurant uit te stellen. We hebben toen een tijdelijk GreenHouse geplaatst, zodat wij toch onze deuren konden heropenen. Uiteindelijk heeft corona een hele grote rol gespeeld in de beslissingen die wij hebben genomen en nog dagelijks moeten nemen.


Irisabella Bakker, de vorige kandidaat in “Eiland van..” zegt over jullie: Ondanks de tegenslagen blijven ze positief. Herkennen jullie dat? Wat is het geheim?

Dat is lief van Irisabella! Ze heeft wat te verduren gehad met ons, :)!

We hebben iedere dag geprobeerd te kijken naar wat er wel kon, wat er wel mogelijk is. Hoe klein die lichtpuntjes ook waren. Doordat we hebben geschakeld op de momenten dat het nog kon en ieder keuzemoment heel bewust hebben beleefd, blijf je toch enigszins zelf aan het roer staan. Dat is fijn en geeft je veel kracht.

Daarnaast hebben we heel veel steun en begrip gehad van onze leveranciers, aannemer Carlebur, NBC, Architectenburo Veeger, ABN AMRO bank, vrienden en familie. Scherp en goed advies van NBC Eelman & partners en betrokken coaches. We zijn altijd kwetsbaar, open en eerlijk geweest over de situatie naar alle betrokkenen. En met name de flexibiliteit en het begrip van het personeel, heeft ons als team positief strijdig gemaakt.


Wat heeft het afgelopen jaar jullie geleerd?

Dat je van heel weinig kunt leven en dat je geen enkel moment met vrienden en familie voor lief kunt nemen. Empathie, flexibiliteit, een sterke mindset en dat rust op z’n tijd heel belangrijk is.


Hoe ervaar jullie de mensen op Texel?

Dat verschilt per dorp. Van direct en recht door zee, tot uitbundig en kunstzinnig. Texelaars zijn eigenzinnig, heerlijk!


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De contrasten: van de verschillende seizoenen, de natuurlijke diversiteit, rust, ruimte en hotspot tegelijkertijd.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Er is veel verborgen armoede, scheve werkeloosheid en onbenutte mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe economieën.


Wie verdient een grote pluim op Texel?

Frank Spooren, directeur VVV Texel. Het was een verademing dat hij op Texel kwam en vernieuwend wat hij heeft betekend voor de promotie van het eiland als gastronomische bestemming.


Hoe kijken jullie aan tegen het toerisme?

Het is een zeer belangrijke sector voor onze eiland economie. Maar de toerist van de jaren tachtig is niet meer de toerist van nu en al zeker niet die van morgen. Dat vraagt om aanpassing, van ons als ondernemer en van de bewoners. Wij zien de bewuste levensgenieter als een belangrijke doelgroep voor het eiland. Zij hebben echter andere verwachtingen en verlangens. En het is aan ons om ons daarin te ontwikkelen en zo ook in de toekomst te kunnen blijven ondernemen.


Wat doen jullie over vijf jaar?

Dan is een twaalfde suite op Oost geopend en heeft het restaurant een vaste plek. Is de gehele tuin volgroeid en eetbaar. Zijn we nog meer intense samenwerkingen aangegaan met de thuisproducenten en leveranciers. Daarnaast heeft Op Oost een breder netwerk aan unieke verblijfsaccommodaties, in en rondom Oost.


En wij… Blijkbaar nog lang niet stilzitten ;) Maar hopelijk wel weer wat meer kunnen reizen.

Wie zien jullie graag in een volgende 'Eiland Van...'?

Jens Barhorst. Hij levert bij ons de verse scharreleieren, wanneer onze eigen kippen de drukte niet aankunnen. Hij is een volgende generatie, vol met ambitie en zin in het ondernemen. Ziet kansen, heeft een warm hart en altijd een eerlijk antwoord.

De gerenoveerde en aangepaste stolp van Gastrofarm Op Oost.