De Bolder.
De Bolder. Foto: Jeroen van Hattum

Bolder sluit deuren na besmettingen

Leer-werkbedrijf De Bolder heeft zondag per direct haar deuren gesloten voor een periode van twee weken. Dit weekend werd bekend dat een aantal werknemers snel achter elkaar een coronabesmetting heeft opgelopen. Uit bron- en contactonderzoek zijn diverse mensen getest, tien personen blijken inmiddels positief, veel mensen gelukkig ook negatief. Dat meldt de gemeente.

De komende dagen volgt meer duidelijkheid over het aantal besmettingen. De GGD heeft navraag over het bedrijfsbeleid gedaan. Hieruit blijken geen aanwijzingen dat er onvoldoende maatregelen zouden zijn getroffen. Er volgt geen verder onderzoek.

De Bolder vervult een belangrijke functie in het fysieke en mentale welzijn van een kwetsbare groep mensen op Texel. Het bieden van structuur en regelmaat is voor deze groep van groot belang. Juist deze maatschappelijke functie is de reden dat De Bolder, onder zeer strikte voorwaarden en maatregelen, tijdens de coronacrisis tot nu toe open is gebleven.

Wethouder en Jacco Mokveld

Verantwoordelijk wethouder Remko van de Belt: “Het is een moeilijke beslissing geweest om de deuren van De Bolder voorlopig te sluiten. Juist omdat we weten dat een groep mensen het door deze sluiting nog moeilijker gaat krijgen. Maar we moeten de besmettingsketen doorbreken. Daarom zit er helaas niets anders op. We leven mee met iedereen die besmet is geraakt, de mensen die nog wachten op een uitslag en iedereen die om hen heen staat.”

Directeur Jacco Mokveld is geschrokken van het aantal besmettingen, de eerste besmettingen binnen het bedrijf tot nu toe. “Sinds 13 maart houden we ons allen aan alle hygiëne- en afstand maatregelen. Juist omdat we weten dat het veel impact heeft als we de locatie zouden moeten sluiten. Het is dan ook ontzettend zuur voor alle medewerkers dat het nu toch zo ver heeft moeten komen. We gaan ons voorbereiden op een heropening op maandag 4 januari 2021. Gelukkig gaat het de betrokken medewerkers en familieleden naar omstandigheden goed. Het gaat bij iedereen op dit moment om milde klachten. We willen alle Texelaars vragen om extra aandacht te hebben voor de mensen die nu van de een op andere dag niet meer naar De Bolder kunnen komen. Vanuit De Bolder houden we uiteraard ook contact met iedereen.”

Besmettingen

Het aantal positieve testen op Texel neemt ondertussen flink toe. Maandag werd er een piek van 21 besmettingen op één dag gemeld. Drie weken geleden waren er 8 besmettingen in die week, een week later waren het er 10. Afgelopen week waren het er 49. Sommige mensen leggen een link naar de illegale feestjes rond Ouwe Sunderklaas, dat verband is niet aangetoond.