De etalage van Slijterij De Wit.
De etalage van Slijterij De Wit.

De slijter blijft open

De slijter open? Jazeker! Hoe kan dat hoor ik u al zeggen. Wel het zit zo: net als de slager, de bakker en de supermarkt valt ook de slijter onder de rubriek voedingsmiddelen. Deze indeling is leidend in deze rare tijd en dus zijn wij essentieel.

Dat is natuurlijk logisch, want in tegenstelling tot de ons omringende landen mag sterke drank niet in de supermarkt verkocht worden. Hierdoor zou gedistilleerd in deze lockdownperiode niet beschikbaar zijn.

Gelukkig kunnen wij u helpen en met elkaar maken we deze donkere dagen toch een beetje gezellig. Wij kunnen u een lekkere wijn adviseren bij uw kerstdiner.

Heeft u keuze stress en weet u niet goed wat u bij welk gerecht moet schenken dan kunt u bij ons terecht. Noem ons wat u op tafel wilt zetten deze dagen en wij hebben altijd een passend advies.

Een lekkere liqueur bij uw dessert of iets voor bij de koffie, wij helpen u graag. Ondanks alle beperkingen raad ik u aan lekker uit te rusten en zoveel mogelijk te genieten van deze bijzondere kerst, natuurlijk met maximaal drie gasten per dag en zoveel mogelijk op gepaste afstand.

Gaan we een week verder dan komt oudejaarsdag en aansluitend nieuwjaarsdag op ons af. Laten we 1 januari om 0.00 uur proosten op een nieuw, hopelijk positief, jaar.

Waar proosten we mee? Dat kan met champagne. Maar er is meer, veel meer en voor elke beurs. Zo kennen we uit Italië Prosecco, een heerlijke bubbelwijn met veel of weinig bubbels. Ook uit Italië zijn bijvoorbeeld de Asti wijnen, afkomstig uit het noordwesten van het land. Dit zijn zoete mousserende wijnen. Ook de Italiaanse Imperiale Millesimato is verkrijgbaar voor slechts €7,95.

Uit Frankrijk kennen we de alom bekende Champagne in droge (Brut), licht zoete (Demi-Sec) en Rosé uitvoering. Uit het Loire-gebied komt de Veuve Amiot. Deze wijn doet kwalitatief praktisch niet onder voor een Champagne, wordt op exact dezelfde wijze gemaakt als Champagne, maar mag niet zo heten omdat Champagne uitsluitend uit het, in de Franse wijnwetgeving beschreven, gebied rond Reims en Epernay mag komen. Ook lekker en uit het (Noord)Oosten van Frankrijk afkomstig, de Elzas, is de Cremant d’Alsace. Deze wijn wordt gemaakt volgens de Methode Traditionelle, wat wil zeggen op dezelfde manier als Champagne. De Cava kennen we uit Spanje. Hier wordt voor de betere kwaliteit mousserende wijn gebruik gemaakt van de uit de Champagnestreek bekende productiemethode. Ook hier weer diverse smaaktypen en Rosé varianten. Afkomstig uit Duitsland is de bekende mousserende wijn Henkell Trocken. Trocken staat voor droog, maar deze wijn is Duits droog zeggen wij, hij is minder droog dan een Franse of Spaanse.

Een exoot min of meer is de uit Australië afkomstige Jacob’s Creek in Wit of Rosé. Ondanks dat deze mousserende wijn van heel ver komt valt de prijs ervan €11,75 alles mee.


Mede namens mijn vrouw en onze trouwe medewerkers wens ik u allen een voorspoedig en bovenal gezond 2021 toe.


Slijter Jan de Wit