Afbeelding
Foto: Eigenaar

De kant langs

Vooruitblikken


Wie had dat verwacht? Dat dit jaar zó bizar zou verlopen. Ik denk niemand. Maar nu 2021: Wat staat ons daarin te wachten? Met rasse schreden nadert mijn deadline voor het voorwoord voor het nieuwe Texel Magazine. Een soort vooruitblik, wat het komend jaar allemaal voor moois in petto heeft. Maar wat kunnen we verwachten?


Bij eerdere edities kostte het schrijven weinig moeite. De seizoenen waren redelijk voorspelbaar. Dit en dat is er te doen op het eiland, die en die evenementen en sla vooral dit restaurant en dat café niet over. Maar hoe zit de wereld er in 2021 uit?


Van Pasen, als het magazine verschijnt, weet ik dat het op 4 en 5 april valt. Pinksteren staat ook vast, net als Kerstmis. Maar voor de rest is het koffiedik kijken. Hoe lang lopen we nog met mondkapjes op en moeten we anderhalve meter afstand houden? En wanneer mogen we weer naar de kroeg, lekker uit eten, naar theater, de bioscoop, gezellig winkelen, naar het museum, Sompop, SunBeach en Texel Culinair? Geen idee.


De toekomst laat zich moeilijk voorspellen. Zelfs de grootste professionals worstelen er mee. Neem TESO. Als er eentje is die ver vooruitkijkt, is die het wel. In het jaarverslag kom ik elk jaar de vervoersprognose tegen. In de lange termijnverwachting het minimum-, midden- en maximumscenario. Wat blijkt? De werkelijke ontwikkeling stijgt al jaren steeds ver boven het maximum uit. Maar dan ineens vanaf half maart 2020: de opgaande lijn knikt abrupt en zet een daling in. Maar zet die door? En hoe ver en hoe lang?


De Rabobank kijkt ook graag vooruit, maar werd ook verrast door de coronacrisis. Na het uitbreken deed RaboResearch Nederland onderzoek naar de impact van de maatregelen op de regionale en lokale economie. Uitkomst begin april was dat met name de toeristische sector, de kurk waarop de Texelse economie drijft, hard wordt getroffen. Wel met de opmerking: Als het toerisme weer op gang komt, kan het herstellen. Nou, dat hebben we geweten.


Nadat onze regering in juni de teugels weer liet vieren, stroomde het eiland vol. Van niks kon toeristisch Texel gelijk door naar de hoogste versnelling. En nu op het eind dus (bijna) alles weer dicht. Zo werd 2020 een jaar van uitersten en moeten we maar afwachten hoe het verder loopt.


Ik ben echt niet de enige die worstelt met de vraag wat ons te wachten staat. Cafés, horeca, winkels, cateraars, festivalorganisaties, wie niet? Enkelen, zoals de “60 van Texel”, hebben hun evenement al verschoven naar 2022. Of, zoals de Cultuurnacht, van 13 februari naar 10 april. Hoe zou het met anderen zijn? De Evenementenkalender voor 2021 staat nog niet online, maar naar verluidt staan de meeste festiviteiten er weer op. Nu maar hopen dat alles door kan gaan.


Het dagelijks nieuws helpt me weinig verder. De ene dag een opbeurend bericht over een succesvol vaccin, de volgende dag het deprimerende nieuws dat de goedkeuring langer op zich laat wachten, dat de organisatie van het inenten meer tijd vergt of een nieuwe virusmutant.


Dus wat ons staat te wachten in 2021? Een Texelaar zei: “Als ik jou was, zou ik er maar niet te veul over prakkizeren. Want ien ding weet je zeker: je ken het allegaar nag zo mooi bedenken, het loopt toch aars as dot je denkt.”

Ik wens u fijne kerstdagen.


Gerard