Op de foto is goed te zien hoe de tuunwal wordt opgebouwd.
Op de foto is goed te zien hoe de tuunwal wordt opgebouwd. Foto: Job schepers

"Een beetje positief nieuws, dat konden jullie wel gebruiken"

"Ik vind dit prachtig om te zien. Toen we hier gisteren aan het werk waren en de zon aan het einde van de middag over het gebied scheen, was dat adembenemend mooi. Ik ben blij dat wij hier een stukje aan toe mogen voegen", vertelt Jan Heijne (vervolg voorpagina.)

Het nieuwe wandelpad loopt van schapenboerderij De Waddel over het land van pachter Jan Willem Bakker naar Zuid-Haffel waar het pad uitkomt ten hoogte van de Georgische begraafplaats. "Het is prachtig hoe Jan-Willem zelf ook meedenkt", stelt Jan. Het contact tussen Vincent Lap (de Lieuw), Jan en Chris en Jan-Willem is intensief. Het plan lag er, maar tijdens de plaatsing wordt dit in goed overleg nog wat aangescherpt en verbeterd.

De tuunwal die er al staat wordt hersteld, aan de andere kant komt er een tuunwal bij. De zoden voor de afscheiding worden met een speciaal daarvoor ontwikkelde machine uit het land gesneden. "Op dat gebied is het echt pionieren, maar Chris bedenkt dat allemaal. Ik vind het prachtig. Het werkt geweldig, maar dat is wel steeds uitproberen geweest."


De nieuwe tuunwallen worden niet gebouwd met gestapelde plaggen, maar in een ruitmodel dat weer gevuld wordt met zand. Jan laat enthousiast een afbeelding zien op zijn telefoon. "Heel vroeger deden ze dat ook al zo. Het voordeel is dat het water van beide kanten er goed bij kan. Met gestapelde zoden, droogt de tuunwal uiteindelijk uit en zakt die uit. Het vulzand wat wij gebruiken is afkomstig van de oude tuunwallen. Alle zaden uit de oude tuunwal, zitten er dus weer in en dat zie je straks in het voorjaar weer terug."

Het is mooi om te zien hoeveel plezier de mannen hebben bij het plaatsen van tuunwal en met hoeveel precisie de tuunwal zode voor zode wordt opgebouwd. "Een beetje positief nieuws in deze tijd, lekker toch. Dat konden jullie wel gebruiken dacht ik. Volgende week bouwen we de tweede laag op, dan moet je eigenlijk nog even komen kijken", besluit Jan.


Het geheel maakt deel uit van het project 'Boeren, vissers en buitenlui' dat gefinancierd is door het Waddenfonds, STIFT Texel en de Provincie. Naast het nieuwe 'holle weggetje' dat wordt gecreƫerd wordt onder meer de tuin van Brakenstein onder handen genomen en is men druk bezig met het opknappen van 'Het bossie' waar onder meer de zeven pannenkoeken zijn hersteld.