Voetbalclubs lopen door gesloten kantines veel inkomsten mis.
Voetbalclubs lopen door gesloten kantines veel inkomsten mis. Foto: Willem Sangers

Steun verenigingen

De gemeenteraad heeft het college unaniem opgeroepen om in januari te komen met een voorstel om het Fonds Stimulering Economische Projecten ook in te zetten voor clubs, verenigingen en maatschappelijke instellingen die het moeilijk hebben. De motie werd woensdagavond aangenomen in de online raadsvergadering, waarin verder alleen de hamerstukken werden afgehandeld.

De gemeenteraad heeft op 22 april 2020 een bedrag van € 150.000,- beschikbaar gesteld voor het Fonds Stimulering Economische Projecten in verband met de coronacrisis. Van dit bedrag is op dit moment nog €101.500,- beschikbaar en er loopt nog één aanvraag.

In de motie valt te lezen: “Vanuit de Texelse samenleving ontvangen we steeds meer signalen dat verenigingen en maatschappelijke instellingen moeite hebben het hoofd boven water te houden doordat ze niet in aanmerking komen voor compensatie vanuit het Rijk of de Provincie. Daarom roepen we het college op om met een voorstel te komen om het fonds Stimulering Economische Projecten ook in te kunnen zetten voor clubs, verenigingen en maatschappelijke instellingen die op geen andere wijze in aanmerking komen voor compensatie. In feite dus: uitbreiding van de doelgroep (nu beperkt tot ondernemers). We denken bijvoorbeeld (maar niet uitsluitend) aan sportverenigingen, dorpshuizen, kleine musea en verenigingen of stichtingen die inkomsten mislopen vanwege het coronavirus.

Wethouder Hennie Huisman gaat ermee aan de slag.